Hlavní obsah

Chytré prsteny představují miliardový byznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré prsteny jsou na trhu již několik let, velcí výrobci je ale začínají brát vážně až v poslední době. A to je i jeden z hlavních důvodů, proč celý tento segment nositelné elektroniky dramaticky poroste. Už nyní jde přitom o miliardový trh. Vyplývá to z údajů analytické společnosti DataHorizzon Research.

Představení chytrého prstenu Samsung Galaxy RingVideo: Samsung

 
Článek

Podle zatím poslední zprávy společnosti DataHorizzon Research dosáhl v roce 2022 celý trh s chytrými prsteny hodnoty 147,1 milionu USD, což odpovídá 3,4 miliardy korun. Toto číslo nemusí působit nijak zajímavě, pokud si neuvědomíme, že jedinými hráči na trhu jsou nyní malé a nepříliš známé společnosti – trh je tedy značně omezený.

To se však má v dohledné době změnit, jak se ukázalo v minulém měsíci. Společnost Samsung totiž oznámila, že chystá svůj vlastní model. Jihokorejský elektronický gigant se tak stane prvním výrobcem se zvučnějším jménem, který se na tento rostoucí trh vrhne. Lze očekávat, že další velcí hráči budou následovat.

Samsung překvapivě ukázal úplně nový chytrý prsten

Hardware

Právě zájem velkých výrobců, kteří přece jen dovedou oslovit masy zákazníků lépe než menší společnosti, budou hlavním hnacím motorem celého sektoru.

Analytici z DataHorizzon Research proto předpověděli, že do roku 2032 by se měl celý trh s chytrými prsteny zvětšit až na 1 405,1 milionu USD (32,9 miliardy korun). Počítají přitom s tím, že každý rok se hodnota trhu zvýší o více než 25 %.

Jak fungují chytré prsteny

Zatímco chytré hodinky většina z nás nenosí neustále, v případě prstenů je situace jiná – už jen díky tomu, že vydrží pracovat na jedno nabití klidně i celý týden, nosí je lidé pořád.

Chytré prsteny dovedou zpravidla monitorovat základní zdravotní funkce a zároveň i sportovní aktivity podobně jako chytré hodinky. Jsou ale kompaktnější a snadněji se nosí.

Jedním z největších hráčů na trhu je v současnosti finská společnost Oura, její model Oura Ring Heritage se nabízí za 299 USD (7010 Kč). Případní zájemci ale musí počítat s tím, že se neobjedou bez předplatného cloudových služeb. Bez nich totiž nebudou mít přístup k naměřeným údajům, každý měsíc vyjde na šest dolarů (140 Kč).

Změnit tento zažitý koncept se snaží RingConn Smart Ring, který se nabízí za 279 USD (6540 Kč). Společnost RingConn si totiž neúčtuje navíc vůbec nic. Tento prsten jsme minulý měsíc vyzkoušeli na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas.

RingConn Smart Ring na veletrhu CES 2024Video: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Oura Ring Heritage

Chytrý prsten od Samsungu

Vlastní chytrý prsten odhalila společně s novou generací chytrých telefonů Galaxy S24 také společnost Samsung. Díky tomu už víme, jak přibližně bude chytrý prsten vypadat a že se bude jmenovat Smart Ring.

Více toho ale o něm zástupci Samsungu neprozradili. Pouze zdůraznili, že půjde o doplněk k současnému ekosystému produktů, tedy k chytrým hodinkám a smartphonům.

„Společnost Samsung se zaměřuje na to, aby umožnila co nejvíce lidem spravovat své zdraví přímo z pohodlí domova,“ uvedl pro Novinky mluvčí české pobočky Samsungu David Sahula.

„Jádrem toho je konsolidace přesnějších a konzistentnějších dat shromážděných za co nejdelší možnou dobu. To je důvod, proč Samsung rozšiřuje své portfolio nositelných zařízení o Galaxy Ring,“ dodal.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Samsung Galaxy Ring na velké tiskovce v americkém San José

Co všechno bude umět Galaxy Ring, je ale zatím ve hvězdách. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu ani neprozradili, kdy se dozvíme další detaily o novince, kolik bude stát a kdy přesně se začne prodávat.

„Další informace budeme sdílet hned, jakmile budou k dispozici,“ doplnil Sahula.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Samsung Galaxy Ring na velké tiskovce v americkém San José

CES 2024: Fenomén jménem chytré prsteny

Hardware

Reklama

Související články

Fenomén zvaný nositelná elektronika

Popularita nositelné elektroniky neustále roste. Je to i díky tomu, že výrobci uvádějí neustále nové modely, které často přinášejí vylepšené funkce. Přitom...

Výběr článků

Načítám