Hlavní obsah

MWC 2024: Smartphone zrozený pro apokalypsu. Bez nabíječky vydrží měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Většina chytrých telefonů se dnes obejde bez nabíječky při běžném používání pouhý den, maximálně dva. Novinka Energizer Hard Case P28K, která si v pondělí odbyla světovou premiéru na největším mobilním veletrhu MWC 2024 v Barceloně, však vydrží v pohotovostním režimu až tři měsíce, má totiž největší baterii na světě. Případní zájemci ale musí počítat s velmi vysokou hmotností.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Energizer Hard Case P28K

Článek

(od našeho zpravodaje)

Do Barcelony přivezla nový smartphone francouzská firma Avenir Telecom, která je držitelem celosvětové licence na výrobu mobilů a příslušenství pod značkou Energizer.

Tím nejzajímavějším prvkem je u novinky kapacita baterie – dosahuje totiž rekordní hodnoty 28 000 mAh.

To je větší hodnota než v případě většiny aktuálně nabízených powerbank. Pro lepší představu, o jak vysoké číslo jde: konkurenti se zpravidla chlubí akumulátorem o kapacitě okolo 5000 mAh.

MWC 2024: Vypadají jako náušnice, jsou to ale bezdrátová sluchátka

Mobil

Díky velké baterii si můžete u modelu Energizer Hard Case P28K vychutnat na jeden zátah až 122 hodin hovorů, což odpovídá více než pěti dnům. Pohotovostní doba činí 2252 hodin, tedy jinými slovy bezmála 94 dní. To žádný jiný smartphone na trhu nezvládne.

Mimochodem, pokud se vám telefon zcela vybije, na 100 % baterii dostanete podle výrobce zhruba za hodinu a půl. Telefon mohou nabíjet rychlé 33W nabíječky.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Novinka není žádný drobeček

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Energizer Hard Case P28K

Vysoká odolnost, ale i hmotnost

Označení Hard Case dává jasně najevo, že jde zároveň o smartphone s odolnou konstrukcí. Díky certifikaci IP69 je plně vodotěsný, nevadí mu prach ani pády z větších výšek.

Jedním dechem ale musíme doplnit, že přímo na barcelonském výstavišti se už po pár hodinách používání začala loupat barva z lakovaných bočnic, jak je koneckonců vidět i na pořízených snímcích telefonu.

MWC 2024: Zapomeňte na iPhony, telefonovat budeme s brýlemi

Mobil

Výrobce nicméně slibuje, že do uvedení na trh bude tento problém vyřešen – údajně jde jen o porodní bolest předprodukčního vzorku.

Vysoká odolnost a extrémně dlouhá výdrž se samozřejmě nepříznivě promítly do celkového vzhledu zařízení.

V pase má tak novinka 27,8 mm, je tedy tlustší než většina aktuálně nabízených notebooků v zavřeném stavu. Hmotnost pak narostla na 570 g, v kapse tedy nejnovější model značky Energizer opravdu ucítíte.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Hned první den se u vystaveného vzorku začala loupat barva

V ostatních parametrech jde o tuctový smartphone s operačním systémem Android 14. Má 6,78palcový displej s Full HD rozlišením, procesor MediaTek MT6789, 8 GB operační paměti a 256GB úložiště. Vzadu jsou pak tři fotoaparáty s rozlišením 64, 20 a 2 megapixely.

Případní zájemci musí počítat s tím, že novinka se bude nabízet výhradně se 4G konektivitou. 5G model se nenabízí a o jeho výrobě Avenir Telecom podle všeho ani neuvažuje do budoucna.

Na pultech obchodů by se měl Energizer Hard Case P28K objevit v říjnu, počítá se přitom s cenou 250 eur, tedy v přepočtu bezmála 6500 Kč. V tuzemsku ale bude cena patrně vyšší kvůli DPH a nákladům na dovoz.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Díky masivnímu pogumování má telefon přežít i velmi nešetrné zacházení

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Parametry nového přístroje značky Energizer

Před lety to nevyšlo

Na trhu se měl mobil s extrémní kapacitou baterie pod značkou Energizer objevit již v roce 2019. Vybrat peníze na rozjetí masové výroby se snažili tvůrci prostřednictvím crowdfundingového serveru IndieGoGo, jak Novinky informovaly již dříve.

Původně požadovali po příznivcích částku alespoň 1,2 milionu dolarů, tedy v přepočtu podle aktuálního kurzu více než 28,31 milionu korun. Nakonec přispělo pouze 11 lidí, a to dohromady částkou 15 005 dolarů, což je 354 012 Kč.

Největším lákadlem modelu Power Max P18K měla být baterie s kapacitou 18 000 mAh. Díky tomu by měl přístroj, který se pyšnil značkou Energizer, vydržet bez nabíječky celý pracovní týden.

Foto: archiv výrobce

Power Max P18K Pop

Největší výhoda = největší slabina

Právě velká baterie byla zároveň největší slabinou tohoto kousku, podobně jako u letošní novinky. Bezkonkurenčně šlo totiž o nejtlustší telefon za poslední dekádu. V pase měl 18 mm, byl tedy větší než dva na sobě položené chytré telefony.

Tloušťka tohoto mobilu se mohla srovnávat spíše s notebookem – většina nabízených kusů totiž měla už před lety v pase méně než dva centimetry.

V ostatních parametrech se již model Power Max P18K nijak nelišil od běžných smartphonů. Jeho displej lákal na úhlopříčku 6,2 palce a rozlišení 2280 × 1080 obrazových bodů. Vepředu byl výsuvný duální fotoaparát, vzadu pak trojitá optika.

Srdcem telefonu byl osmijádrový procesor Mediatek Helio P70 taktovaný na 2 GHz. Stroj dostal do vínku dále 6 GB operační paměti a 128 GB, nechyběl ani slot pro paměťové karty.

Mobil s extrémní výdrží se vyrábět nebude. Zájem mělo jen 11 lidí

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám