Hlavní obsah

MWC 2024: Konkurenci pro Vision Pro nabízejí za zlomek ceny. Apple je ale mnohem dále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Systémy pro rozšířenou realitu se vyrábějí již několik let, žádný velký průlom na trhu ale zatím nezpůsobily. Teprve po příchodu Apple Vision Pro ale zbystřili už i menší výrobci, kteří ucítili svou příležitost na trhu. Platí to také o americké společnosti Vuzix, která na veletrhu MWC 2024 ve španělské Barceloně ukázala vlastní brýle pro rozšířenou realitu.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

 
Článek

Novinka se jmenuje Vuzix Z100 a sám výrobce ji označuje jako chytré brýle pro éru rozšířené reality. Hned na první pohled přitom přístroj zaujme svými velmi kompaktními rozměry.

Zatímco Applu se někteří jedinci smějí, že model Vision Pro připomíná lyžařské brýle, Vuzix Z100 vyniká svou nenápadností.

Na první pohled byste jej totiž nerozeznali od obyčejných dioptrických či slunečních brýlí – u novinky si totiž můžete vybrat, zda mají být skla zatmavená, či průhledná.

MWC 2024: Zapomeňte na iPhony, telefonovat budeme s brýlemi

Mobil
Foto: archív výrobce

Chytré brýle Vuzix Z100

Přestože brýle váží pouze 38 gramů, výrobce slibuje výdrž na jedno nabití až 48 hodin.

Všechny tyto benefity ale novinka nasbírala jen díky tomu, že jde o značně omezený systém. Zatímco brýle Vision Pro vám před očima vykouzlí celý virtuální svět, který zasadí přímo do místnosti, ve které se nacházíte, Vuzix Z100 má jen v jednom skle integrovanou obdobu head-up displeje z automobilů.

Jde tedy spíše o chytrého asistenta, který zobrazuje nové zprávy, příspěvky na sociálních sítích, dosažené fitness cíle apod. V základu jsou ale brýle dodávány bez jakýchkoliv aplikací, jde o otevřenou platformu, jejíž funkce by se měly postupně rozšiřovat.

Foto: archív výrobce

Chytré brýle Vuzix Z100

Foto: archív výrobce

Takto vypadá head-up displej v brýlích

Zatím cílí na vývojáře

Výrobce totiž zatím s touto novinkou necílí přímo na samotné uživatele. Věří, že se mu podaří díky výše zmiňovaným benefitům oslovit vývojáře. Ti by pak vytvořili dostatek aplikací, aby bylo zařízení více konkurenceschopné. Zda se to skutečně povede, ale ukáže až čas.

Brýle Vuzix Z100 je však možné již nyní zakoupit, byť tedy pouze ve vývojářské variantě. Nabízejí se za 800 dolarů (18 700 Kč), což je jen zlomek toho, co Apple požaduje za Vision Pro. Tento headset se totiž v USA prodává za 3499 dolarů. Podle aktuálního kurzu to odpovídá 81 880 Kč.

Kdyby se brýle nabízely na tuzemském trhu, budeme si k ceně muset připočítat ještě DPH, a tak se snadno přiblížíme k hranici sto tisíc korun.

Co umí brýle Apple Vision Pro?

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problémem není ani zhmotnit přímo ve vašem obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen pro použití doma, ale také na cestách.

Apple nahrává překupníkům. Ceny brýlí Vision Pro šponují do absurdních výšin

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám