Hlavní obsah

Apple chce přesunout výrobu iPadů do Indie

Dillí

Americká technologická společnost Apple jedná s indickými představiteli o možnosti přesunu části výroby počítačových tabletů iPad z Číny do Indie. Informoval o tom server CNBC s odvoláním na zdroje blízké indické vládě. Apple již v Indii vyrábí některé modely chytrých telefonů iPhone.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

List The Wall Street Journal o víkendu informoval, že Apple urychluje své plány na přesun části výroby z Číny do jiných asijských zemí, zejména Indie a Vietnamu. K urychlování plánů podle listu přispěly problémy v čínské továrně tchajwanské společnosti Foxconn na výrobu telefonů iPhone. Závod se dostal do potíží kvůli koronavirovým restrikcím a protestům zaměstnanců proti těmto restrikcím a opožděným výplatám.

Zdroje CNBC nicméně upozorňují, že přesun výroby z Číny do Indie by mohl brzdit nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Analytik Gene Munster ze společnosti Loop Ventures odhaduje, že v Indii se nyní vyrábí zhruba deset procent telefonů iPhone. Předpokládá však, že indická produkce těchto telefonů se bude zvyšovat pomalým tempem, píše CNBC.

Nové iPady dospěly, sází na vyšší výkon

Testy

Dva nové iPady

Apple letos před Vánocemi láká na dva nové tablety s logem nakousnutého jablka. Na první pohled se může zdát, že nový iPad Pro vypadá úplně stejně jako předchůdce, který se začal prodávat teprve loni na podzim. Je to nicméně dáno tím, že hlavní vylepšení se udála uvnitř zařízení. V útrobách tak místo staršího čipu Apple M1 nalezneme výkonnější řešení M2.

Čip Apple M2 má v mezigeneračním srovnání až o 15 procent rychlejší 8jádrové CPU a až o 35 procent rychlejší 10jádrové GPU. O 40 procent rychlejší Neural Engine na zrychlování úloh strojového učení a o 50 procent větší propustnost paměti.

Právě díky tomuto čipu je možné na tabletu vytvářet fotorealistické 3D návrhy, sestavovat propracované AR modely a hrát hry s grafikou na úrovni konzolí a s vyššími snímkovými frekvencemi. Baterie při tom všem vydrží celý den.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti nových iPadů Pro

Nové generace se dočkal také základní iPad, který konečně po letech přešel na designový jazyk svých bratříčků – iPadu Air či Pro. Na rozdíl od starší devítky má tak iPad (2022) tenké rámečky okolo obrazovky a zbavil se dnes již zastaralého domovského tlačítka pod displejem.

Líbivý vzhled nového iPadu s 10,9palcovým displejem ještě podtrhuje celá plejáda nabízených barev – koupit si iPad 10. generace můžete v modré, růžové, stříbrné a žluté barvě. Všechny je dostanete v 10,9palcovém těle s Retina displejem. Vybírat bude možné mezi WiFi a 5G konektivitou, a to v kapacitách od 64 nebo 256 GB.

Základní 128GB varianta iPadu Pro s 11palcovým displejem vyjde na 25 990 Kč, ceny levnějšího iPadu bez slůvka Pro v názvu startují na 14 490 Kč.

Foto: archív výrobce

Apple iPad (2022)

Apple vyvezl z Indie iPhony za desítky miliard korun

Mobil

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: iPhone, iPad, MacBooky, Apple Watch

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám