Hlavní obsah

Apple nechce být závislý na Číně, zkoumá výrobu v Indii a Vietnamu

New York

Americká společnost Apple oznámila některým svým smluvním výrobcům, že chce zvýšit výrobu mimo Čínu. S odvoláním na informované zdroje to napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Mezi zeměmi, které Apple zkoumá jako alternativu k Číně, jsou Indie a Vietnam, kde se už teď některé produkty Applu vyrábějí.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Apple minulý měsíc varoval před většími problémy s dodávkami, protože omezení související s pandemií nemoci covid-19 snížila výrobu a poptávku v Číně. Apple jako jeden z důvodů svého rozhodnutí expandovat mimo Čínu podle zdrojů uvedl přísnou politiku, kterou proti šíření covidu-19 uplatňují čínské úřady.

Více než 90 procent výrobků Applu, jako jsou iPhony, iPady a notebooky MacBook, podle analytiků vyrábějí externí dodavatelé v Číně. Vysoká závislost Applu na této zemi je podle nich potenciálním rizikem pro firmu kvůli autoritářské komunistické vládě v Číně a jejím sporům se Spojenými státy.

Apple uzavřel tajnou dohodu kvůli podnikání v Číně, ukazují firemní dokumenty

Internet a PC

Apple je největší americkou společností podle tržní kapitalizace. Rozhodnutí podpořit výrobu mimo Čínu by mohlo ovlivnit uvažování dalších západních společností, které zvažují, jak snížit závislost na Číně v případě výroby nebo důležitých surovin.

Apple se snažil rozšířit výrobu mimo Čínu ještě před pandemií covidu-19 na začátku roku 2020. Tyto plány ale pandemie zkomplikovala. Nyní se firma znovu snaží tyto plány obnovit a sděluje dodavatelům, kde by měli stavět nové výrobní kapacity, uvedly zdroje.

Nedávné uzavření Šanghaje a dalších měst v rámci čínské protipandemické politiky způsobilo problémy v dodávkách mnoha západním společnostem. Apple v dubnu varoval, že kvůli návratu covidu-19 by mohl přijít na tržbách v tomto čtvrtletí až o osm miliard USD (186,5 miliardy Kč). Cestovní restrikce v Číně také znamenají, že Apple v posledních dvou letech omezil vysílání vedoucích pracovníků a inženýrů do země kvůli osobní kontrole výrobních závodů. Pověst Číny jako spolehlivé země loni narušily také výpadky elektřiny.

Lidé z odvětví uvádějí, že je mnoho důvodů, proč si Apple dlouhodobě ponechává Čínu jako své výrobní centrum. Je to dobře vyškolená pracovní síla, ale roli hrají například i nízké náklady ve srovnání s USA nebo široká síť dodavatelů dílů. To vše je obtížné vytvořit jinde bez dlouholetého úsilí. Další výhodou je, že Apple může mnoho svých produktů vyrobených v Číně v zemi i prodat. Čína se na tržbách společnosti podílí zhruba pětinou.

Indie má k Číně nejblíže

Apple vidí podle zdrojů Indii jako zemi, která má díky velkému počtu obyvatel a nízkým nákladům nejblíže k Číně. Tchajwanské firmy Foxconn a Wistron tam už zřídily závody na výrobu iPhonů určených především pro indický trh, kde Apple rychle zvyšuje prodej. V dubnu Apple oznámil, že v Indii zahájil výrobu nejnovější generace iPhonů a nyní jedná s některými stávajícími dodavateli o rozšíření výroby v Indii.

Analytici i dodavatelé tvrdí, že jedním z velkých problémů v Indii jsou chladné vztahy mezi Pekingem a Dillí, kvůli nimž mají čínské montážní firmy problém si v Indii zřídit výrobu. Proto se čínští výrobci spolupracující s Applem raději poohlížejí po Vietnamu a dalších zemích jihovýchodní Asie.

Vietnam sousedí s Čínou a je centrem výroby chytrých telefonů pro společnost Samsung Electronics, jihokorejského konkurenta Applu. Jihokorejská firma už výrobu v Číně omezila.

Podle výzkumné společnosti Counterpoint se v Indii loni vyrobilo 3,1 procenta všech přístrojů iPhone a tento podíl by se letos měl zvýšit na šest až sedm procent. Téměř celý zbytek připadá na Čínu.

Biden: USA by přišly bránit Tchaj-wan. Čína si hraje s ohněm

Zahraniční

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám