Hlavní obsah

10 nejzajímavějších novinek z veletrhu MWC 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Minulý týden se ve španělské Barceloně konal největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress (MWC 2024). Na akci se sjeli výrobci prakticky ze všech koutů světa, o zajímavé novinky tedy rozhodně nebyla nouze. Vybíráme přehled 10 oznámení, která nás nejvíce zaujala přímo v Barceloně.

Skládací reproduktor a mobil s ohebným displejem od společnosti SamsungVideo: Miloslav Fišer, Novinky

 
Článek

(od našeho zpravodaje)

1. Ohebné displeje promění elektroniku: Nahlédnout do kuchyně svých vývojářů dovolila návštěvníkům veletrhu MWC 2024 společnost Samsung. Díky tomu už nyní víme, jaké novinky se v dohledné době chystají – ohebné displeje totiž nebudou výsadou pouze chytrých telefonů, počítá se s nimi také u další elektroniky, například u bluetooth reproduktorů.

MWC 2024: Ohebné displeje promění elektroniku k nepoznání

Mobil

2. Telefonovat budeme s brýlemi: Bez chytrého telefonu si dnes většina lidí nedokáže vůbec představit svůj den. Společnosti Matsuko a Nvidia společně s operátorem Telefónica však ukázali, že by to v dohledné době mohlo být jinak. V Barceloně demonstrovali využití holografických hovorů v praxi pomocí AI brýlí.

Holografický hovor prostřednictvím brýlí Apple Vision ProVideo: archív tvůrců

MWC 2024: Zapomeňte na iPhony, telefonovat budeme s brýlemi

Mobil

3. Galaxy Ring naživo: Samsung se chystá uvést na trh zcela nový produkt jménem Galaxy Ring. S tímto chytrým prstenem se jihokorejský elektronický gigant chystá vtrhnout na trh, kde zatím hrály první housle spíše menší společnosti. Samsung si tak bude moci ukousnout pořádný kus z miliardového byznysu. Poprvé si lidé mohli prohlédnout prsten naživo na veletrhu MWC 2024.

Samsung Galaxy Ring na veletrhu MWC 2024 v BarceloněVideo: Reuters

MWC 2024: Galaxy Ring naživo, Samsung míří do miliardového byznysu

Mobil

4. Lenovo vyrobilo průhledný notebook: Notebooky se neustále vyvíjejí a mění – rok od roku jsou výkonnější, tenčí a lehčí. Lenovo nicméně na veletrhu MWC 2024 ve španělské Barceloně ukázalo, že přenosné počítače čeká ještě dramatičtější změna. Podle vize největšího výrobce počítačů na světě budou totiž laptopy průhledné.

Koncept notebooku Lenovo ThinkBook Transparent Project Crystal Video: AP

MWC 2024: Nic takového jste ještě neviděli. Lenovo vyrobilo průhledný notebook

Hardware

5. Chytrý telefon se omotá okolo zápěstí: Chytré telefony prodělaly díky ohebným obrazovkám, které je možné přeložit jako list papíru, v posledních letech bouřlivý vývoj. Jak se ukázalo na veletrhu MWC 2024, mnoho změn se ještě chystá. Motorola například ukázala smartphone, který se omotá okolo zápěstí.

Flexibilní smartphone od Motoroly na veletrhu MWC 2024Video: Miloslav Fišer, Novinky

MWC 2024: Chytrý telefon se omotá okolo zápěstí. Skoro jako had

Mobil

6. Takto s námi bude umělá inteligence mluvit: Jaká nás čeká budoucnost po rozšíření umělé inteligence (AI)? Evidentně taková, jakou nám scenáristé servírovali v celé řadě sci-fi filmů. Pohybující se obrazovka, na které bude reálná tvář člověka, bude ve skutečnosti domovem AI. Přesně takové zařízení od společnosti Integrit jsme vyzkoušeli na veletrhu MWC 2024.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Integrit Stella

MWC 2024: Jako ze sci-fi filmů. Takto s námi bude umělá inteligence mluvit

Internet a PC

7. Létající taxíky mají zatočit s kolonami: S dopravními zácpami bojují prakticky všechna velká města. Výrobci proto hledají cesty, jak tento zapeklitý problém vyřešit. Americká společnost Joby Aviation a jihokorejský SK Telecom ukázaly svou vizi v Barceloně – létající taxíky. Nejde přitom o žádnou hudbu budoucnosti, podobná monstra by měla létat v Jižní Koreji údajně již příští rok.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Létající taxík S4-SKT vyvinutý Joby Aviation a SK Telecom na stánku MWC 2024

MWC 2024: Létající taxíky mají zatočit s kolonami

Internet a PC

8. Xiaomi 14 Ultra má monstrózní fotoaparát: Hromadu zajímavých novinek přivezla na veletrh MWC 2024 do španělské Barcelony čínská společnost Xiaomi, ukázala mimo jiné i novou vlajkovou loď mezi chytrými telefony Xiaomi 14 Ultra, na které spolupracovala firma Leica. Optika na zadní straně telefonu je monstrózní.

Představení smartphonu Xiaomi 14 UltraVideo: archiv výrobce

MWC 2024: Fotoaparát je monstrózní. Prohlédněte si Xiaomi 14 Ultra naživo

Mobil

9. Honor půjde po krku iPhonu: Za posledních pár let nám výrobci naservírovali hned několik „zabijáků iPhonu“, přesto se jablečné telefony dlouhodobě drží na předních příčkách prodejů. Společnost Honor ale ve španělské Barceloně ukázala novou vlajkovou loď, která působí velmi povedeně. Výrobce se netají tím, že s ní chce konkurenci vypálit rybník. Mimo jiné i velmi agresivní cenovkou.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Honor Magic 6 Pro

MWC 2024: Špičkový mobil zlevnili ještě před startem prodeje. Po krku půjde iPhonu

Mobil

10. Jízdní kolo vyzbrojili umělou inteligencí: Co všechno se dá vylepšit na jízdním kole? Překvapivě mnoho, jak ukázala společnost Orbic na veletrhu MWC 2024. Její elektrokolo dostalo 5G konektivitu, a dokonce i systém umělé inteligence (AI). V praxi je to daleko užitečnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Orbic 5G e-Bike

MWC 2024: Jízdní kolo vyzbrojili umělou inteligencí a 5G

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám