Hlavní obsah

MWC 2024: Nic takového jste ještě neviděli. Lenovo vyrobilo průhledný notebook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Notebooky se neustále vyvíjejí a mění – rok od roku jsou výkonnější, tenčí a lehčí. Lenovo nicméně na veletrhu MWC 2024 ve španělské Barceloně ukázalo, že přenosné počítače čeká ještě dramatičtější změna. Podle vize největšího výrobce počítačů na světě budou totiž laptopy průhledné.

Koncept notebooku Lenovo ThinkBook Transparent Project Crystal Video: AP

 
Článek

(od našeho zpravodaje)

Notebook Lenovo ThinkBook Transparent Project Crystal je zatím pouhým konceptem. I když jde o funkční zařízení, které si mohli návštěvníci veletrhu MWC 2024 za zavřenými dveřmi vyzkoušet, o sériové výrobě a uvedení do prodeje nepadlo zatím ani slovo.

Výrobce se snaží tímto konceptem spíše ukázat, jak dramaticky se může svět přenosných počítačů proměnit. Zařízení využívá 17,3palcovou průhlednou obrazovku MicroLED, která nemá vůbec žádné okraje. Průhledná je dokonce i oblast klávesnice.

„Výjimečnost tohoto notebooku se skrývá v jeho chytrém propojení virtuálního a skutečného světa. Umožňuje například interakci s fyzickými objekty a jejich překrytí digitálními informacemi zobrazenými na displeji za účelem vytvoření jedinečného obsahu,“ prohlásili zástupci společnosti Lenovo.

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkBook Transparent Project Crystal

MWC 2024: Smartphone zrozený pro apokalypsu. Bez nabíječky vydrží měsíce

Mobil

Práce s umělou inteligencí

Zdůraznili přitom, že záměrem je přinést na trh nové zařízení, které by lépe reagovalo na to, jakým způsobem tvoříme s využitím umělé inteligence (AI): „Díky síle obsahu generovaného umělou inteligencí otevírá průhledná obrazovka tohoto zařízení nové cesty profesionální spolupráce a efektivity.“

„Umělá inteligence v kombinaci s průhledným displejem představí nové způsoby práce s daty a aplikacemi a nabídne příležitosti k vývoji nových funkcí. Tento koncept představuje futuristickou perspektivu počítačů s umělou inteligencí a propojuje digitální a fyzické prostředí, což může zlepšit uživatelský zážitek způsobem, který si zatím nikdo nedokázal představit,“ vyzdvihli pracovníci Lenova.

Průhledná obrazovka podle nich umožňuje bezproblémové začlenění do jakéhokoliv prostředí. „Uživatelé mohou plynule přepínat mezi klávesnicí a kreslícím tabletem pomocí podporovaného chytrého pera a odemknout tak nové úrovně své kreativity,“ doplnili.

CES 2024: Éra průhledných televizorů přichází

Hardware

Průhledné televizory

S průhlednými displeji koketují výrobci již několik dlouhých let. Jenže dosavadní pokusy nebyly zrovna dvakrát zdařilé, což mělo za následek, že jsme se nikdy nedočkali produkční verze. Dříve představené koncepty měly zpravidla tolik neduhů, že sice působily efektně, ale dlouhodobě na ně nikdo koukat nechtěl.

To se nyní mění s technologií MicroLED, která nabízí dostatečný výkon, aby byl obraz jasný, ostrý a zároveň plný barev. Ukázala to už společnost Samsung letos v lednu na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas, a Novinky.cz byly u toho.

Novinka navíc odbourává i další neduhy průhledných LCD displejů, které jsme znali dříve, například se obejde bez širokých rámečků – nemá v podstatě žádné. I když jde stále o koncept a Samsung zatím nechce nic prozradit o masové výrobě, z prezentace je jasné, že éra průhledných televizorů skutečně přichází.

Průhledný MicroLED displej od SamsunguVideo: AP

Chytrá zrcadla i dopravní prostředky

Teoreticky mohou být transparentní displeje využity také u chytrých zrcadel. Obraz se opětovně objeví jen ve chvíli, kdy to bude potřeba.

Dočkat bychom se jich mohli také v automobilech, ve kterých by mohly nahradit například head-up displeje.

Nabízí se samozřejmě i možnost využití v komerčním prostředí. Transparentní displeje by se mohly objevit na okenních tabulích v dopravních prostředcích, aby vás informovaly o nadcházejících zastávkách.

Stejně tak ale mohou samozřejmě posloužit jako nosiče reklamy. V prostoru budou určitě méně rušivé než velké obrazovky, které na nás číhají prakticky na každém rohu.

Funkční průhledný televizor již představila na veletrhu CES 2024 společnost LG. Co umí, si můžete připomenout v našem dřívějším článku:

CES 2024: Průhledný televizor od LG se obejde bez kabelů

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz: Notebooky Lenovo, Televize Samsung

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám