Hlavní obsah

MWC 2024: Chytrý telefon se omotá okolo zápěstí. Skoro jako had

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Chytré telefony prodělaly díky ohebným obrazovkám, které je možné přeložit jako list papíru, v posledních letech bouřlivý vývoj. Jak se nyní ukazuje na veletrhu MWC 2024, který probíhá ve španělské Barceloně, mnoho změn se ještě chystá. Motorola například ukázala smartphone, který se omotá okolo zápěstí.

Flexibilní smartphone od Motoroly na veletrhu MWC 2024Video: Miloslav Fišer, Novinky

 
Článek

(od našeho zpravodaje)

Společnost Motorola, která mimochodem patří do stáje čínského Lenova, ukázala koncept flexibilního smartphonu s ohebným displejem již koncem loňského roku na konferenci Tech World 2023. Poprvé naživo jsme jej ale mohli vyzkoušet až letos na veletrhu MWC 2024.

Telefon má ohebnou obrazovku a částečně i flexibilní zadní stranu. Díky tomu jej lze tvarovat do různých podob podle potřeby uživatele. Ohnutá část tak může sloužit jako stojánek, když potřebujete mít telefon na stole, nebo jej můžete doslova omotat okolo ruky, jak je vidět na videu výše.

MWC 2024: Galaxy Ring naživo, Samsung míří do miliardového byznysu

Mobil

Pod taktovkou Androidu

V rozloženém stavu má koncept flexibilního smartphonu displej o úhlopříčce 6,9 palce. Pokud kus displeje využijete jako stojánek, zobrazovací plocha se zmenší na 4,6 palce. Operační systém Android to samozřejmě pozná, a tak se nestane, že by se vám nějaké důležité informace či ovládací prvky zobrazovaly na spodní straně stojánku.

Konkrétní parametry ale zástupci společnosti nechtěli na výstavišti vůbec komentovat. Na všetečné dotazy novinářů jen neustále opakovali, že jde o koncept, který má za cíl ukázat možnosti využití v praxi.

Kdy a za jakou cenu by se případně flexibilní smartphone od Motoroly mohl objevit na pultech obchodů, není v tuto chvíli jasné.

„Toto zařízení staví na zkušenostech s ohebnými displeji a jejich mechanickými inovacemi ve skládacích zařízeních Lenovo a dalších konceptech ohebných zařízení,“ zdůraznili na výstavišti v Barceloně zástupci čínské společnosti.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

O novinku byl na akci velký zájem.

Notebooky s ohebnými displeji

Naráželi přitom na to, že Lenovo v minulých letech uvedlo na trh hned několik generací notebooků se skládací obrazovkou. Zatím poslední generací je ThinkPad X1 Fold, který se již nabízí v tuzemských obchodech. Případní zájemci za něj zaplatí podle nákupního rádce Zboží.cz více než 120 tisíc korun.

Displej tohoto laptopu nabízí úhlopříčku 16,3 palce. V ohnutém stavu můžete jeho spodní část využít jako virtuální klávesnici. Vhod to přijde především na cestách, kde nebude novinka zabírat tolik místa jako klasické notebooky.

Pokud displej zcela rozložíte a připojíte klávesnici, můžete jej používat jako klasický notebook či stolní počítač. Různé režimy využití jsou možné právě díky ohebnému displeji.

Foto: archív výrobce

ThinkPad X1 Fold

Foto: archív výrobce

ThinkPad X1 Fold

MWC 2024: Nic takového jste ještě neviděli. Lenovo vyrobilo průhledný notebook

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám