Hlavní obsah

MWC 2024: Ohebné displeje promění elektroniku k nepoznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Nahlédnout do kuchyně svých vývojářů dovolila návštěvníkům veletrhu MWC 2024 ve španělské Barceloně společnost Samsung. Díky tomu už nyní víme, jaké novinky se v dohledné době chystají – ohebné displeje totiž nebudou výsadou pouze chytrých telefonů, počítá se s nimi také u další elektroniky.

Skládací reproduktor a mobil s ohebným displejem od společnosti SamsungVideo: Miloslav Fišer, Novinky

 
Článek

(od našeho zpravodaje)

Alespoň v rychlosti připomeňme, že Samsung používá několik posledních let ohebné displeje u svých smartphonů z řady Galaxy Z Fold a Galaxy Z Flip. Možnost složit telefon přináší v obou případech úplně jiné možnosti využití.

Modely z produktové řady Fold představují výkonné pracovní stroje, které si však díky vnějšímu displeji zachovávají poměrně kompaktní rozměry. Když potřebujete větší pracovní plochu, jednoduše telefon otevřete a využijete druhou obrazovku ukrytou uvnitř, získáte v podstatě polohovatelný tablet. Přesně takhle funguje i nejnovější Galax Z Fold5, který je na pultech obchodů již od loňského roku.

MWC 2024: Fotoaparát je monstrózní. Prohlédněte si Xiaomi 14 Ultra naživo

Mobil

Smartphony z produktové řady Z Flip ve srovnání se svým větším bratříčkem skládací konstrukci využívají k tomu, aby v kapse nezabíraly tolik místa. Například nejnovější Galaxy Z Flip5 tak má v podstatě rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu.

Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, s nímž zavadíte několikrát denně o různé překážky. Flip5 se snadno vejde i do opravdu malých kapes.

Samsung Galaxy Z Flip5 naživoVideo: Novinky

Samsung Galaxy Z Fold5 naživoVideo: Novinky

Prim hrály mobily

Možnosti ohebných obrazovek jsou ale daleko širší, jak jihokorejský Samsung ukázal právě na veletrhu MWC 2024. Řeč je například o konceptu Flex In & Out, který staví na výše popsaných modelech Galaxy Z Flip a Galaxy Z Fold, umožnuje ale u nich ohýbat obrazovku na obě strany, což doposud možné nebylo.

Současná generace ohebných displejů se skládá výhradně směrem dovnitř, ve složeném stavu je tak ohebná obrazovka perfektně chráněna proti poškození. Nově by se však displeje mohly vyklápět také směrem ven, díky čemuž byste mohli část displeje používat jako stojánek, případně změnit velikost zařízení a využívat jen část dotykové obrazovky.

Velmi zajímavě vypadá také koncept modelu Galaxy Z Flip, u kterého vnitřní displej plynule přechází na jednu z bočnic telefonu. Díky tomu uvidíte klíčové informace a notifikace i v zavřeném stavu.

K vidění byl také koncept telefonu, který ohebnou obrazovku využívá k tomu, aby jej bylo možné omotat okolo ruky.

Velmi podobný prototyp demonstrovala na veletrhu MWC 2024 také čínská společnost Motorola. Telefon má ohebnou obrazovku a částečně i flexibilní zadní stranu. Díky tomu jej lze tvarovat do různých podob podle potřeby uživatele. Ohnutá část tak může sloužit jako stojánek, když potřebujete mít telefon na stole, nebo jej můžete doslova omotat okolo ruky, jak je vidět na videu níže.

Flexibilní smartphone od Motoroly na veletrhu MWC 2024Video: Miloslav Fišer, Novinky

MWC 2024: Chytrý telefon se omotá okolo zápěstí. Skoro jako had

Mobil

Pro hudební fandy

Pokud jste si prohlédli video v úvodu článku nebo galerii níže, patrně vám neuniklo, že možnosti ohebných obrazovek jsou daleko širší. Samsung například prezentoval využití u Bluetooth reproduktorů.

Když jej budete potřebovat přenášet, displej se automaticky ohne přesně podle těla zařízení, aby v batohu či kabelce nepřekážel. Teprve ve chvíli, kdy jej chcete opravdu použít, vztyčí se a ukáže se v celé své kráse. Zobrazovat na něm pak můžete informace o přehrávaných skladbách či dokonce videoklipy.

Jak dovedou OLED obrazovky proměnit elektroniku, prezentoval jihokorejský elektronický gigant také na bezdrátových peckách. Malý displej umístil na jejich pouzdro, díky čemuž uživatelé přesně vidí stav akumulátoru a další důležité informace.

Všechny novinky popsané výše jsou však zatím pouhé prototypy a v tuto chvíli není jasné, kdy a zda vůbec se někdy budou prodávat.

MWC 2024: AI dostanou i starší mobily a tablety jako upgrade zadarmo

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám