Hlavní obsah

MWC 2024: Jako ze sci-fi filmů. Takto s námi bude umělá inteligence mluvit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Jaká nás čeká budoucnost po rozšíření umělé inteligence (AI)? Evidentně taková, jakou nám scenáristé servírovali v celé řadě sci-fi filmů. Pohybující se obrazovka, na které bude reálná tvář člověka, bude ve skutečnosti domovem AI. Přesně takové zařízení od společnosti Integrit jsme vyzkoušeli na veletrhu MWC 2024 ve španělské Barceloně.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Integrit Stella

Článek

(od našeho zpravodaje)

Integrit je jednou ze společností, která nevydržela čekat na pondělní start největšího mobilního veletrhu. Příchod robotizovaného displeje s umělou inteligencí tak zástupci podniku představili s krátkým předstihem, jak Novinky.cz již informovaly.

Novinku pojmenovanou sympaticky Stella jsme ale na barcelonském výstavišti mohli poprvé vyzkoušet až nyní. Používá se stejně intuitivně jako chatbot ChatGPT od OpenAI, ten byl také u testované verze použit jako hlavní stavební kámen.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Integrit Stella

MWC 2024: Na stoly míří robotizované displeje, sloužit budou umělé inteligenci

Hardware

Odpovídá ochotně

Místo obrazovky a klávesnice ale stačilo na robotizovanou obrazovku jen mluvit – pochopitelně anglicky, čeština zatím ještě není podporována a v tuto chvíli nikdo nedokáže říci, zda někdy bude. Ženská tvář na obrazovce nám ochotně odpovídala na všechny dotazy.

„Jak jsi stará,“ nebral jsem si hned při první otázce žádné okolky. „To nevíte, že je neslušné se ptát dámy na věk?“ opáčila pohotově umělá inteligence. I když hlas působil poněkud strojeně a šlo poznat, že se nebavíte s reálným člověkem, po chvíli si zvyknete a soustředíte se už jen na probíhající konverzaci.

Se Stellou se dá mluvit prakticky o čemkoliv – poradí vám dobré restaurace v okolí, ukáže přímo na displeji předpověď počasí nebo na pokyn vyhledá konkrétní zboží na internetu. Možnosti jsou zkrátka omezené tak maximálně fantazií.

Je nutné zdůraznit, že přímo společnost Integrit žádnou umělou inteligenci nevyvíjí. Stará se pouze o vývoj hardwaru – tedy v podstatě domečku, do kterého AI následně nahrajete. Jde v podstatě o robotizované rameno, na jehož konci je displej.

Na první pohled to sice vypadá, že je obrazovka zaoblená, ve skutečnosti se zde ale ukrývá opravdu jen obdélníkový displej s širšími rámečky. Displej je pak přidělán na robotizovaném ramenu, aby se mohl různě natáčet za uživatelem a „věnovat mu pozornost“.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Integrit Stella

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Integrit Stella

„Vznik generativních platforem umělé inteligence, jako jsou ChatGPT, LLaMa a DALL-E, přinesl na trh umělé inteligence významné změny, zvýšil produktivitu a efektivitu v osobních službách a podnikovém prostředí,“ pochvaloval si velmi rychlý vývoj trhu v posledním roce generální ředitel společnosti Integrit Brian CS.

Podle něj je ale stále ještě omezený trh s elektronikou, která by mohla AI systémy efektivně využívat. „Čelíme nedostatku zařízení a metod pro připojení umělé inteligence na veřejných místech, v servisních prostorách a životních prostředích, kde skutečné společnosti komunikují se zákazníky,“ doplnil Brian CS.

„Od Stelly se v první řadě očekává, že bude alternativou, která spotřebitelům poskytne vysokou úroveň zážitku z umělé inteligence právě ve firmách,“ prohlásil šéf Integritu s tím, že prostřednictvím robotizovaného displeje je možné snadno vytvořit AI virtuální asistentku.

Přímo do zařízení je totiž možné napárovat již zmiňované chatboty a generátory obrázků od společností OpenAI či Meta Platforms.

V budoucnu i pro domácnosti

Jak je z řádků výše patrné, v první vlně cílí Stella především na firmy, kde by mohla nahradit recepční, obsluhy kiosků a informací.

Zástupci Integritu se ale netají tím, že uplatnění by mohla najít i v domácnostech. Umělou inteligenci totiž budeme stále častěji využívat i v našich domovech. Stella by tak jistě našla uplatnění i v nich – mohla by sloužit jako virtuální kamarád nebo ovladač chytré domácnosti.

Kolik bude Stella stát a kdy se objeví ve volném prodeji, však zástupci společnosti nechtěli na MWC 2024 prozradit. Na přímý dotaz, zda na pořízení budou stačit čtyři tisíce euro, tedy v přepočtu více než sto tisíc korun, se vystavovatel jen pousmál a nesouhlasně zavrtěl hlavou.

Foto: archív výrobce

Stella může fungovat jako virtuální asistentka

Foto: archív výrobce

Robotizovaný displej Stella od společnosti Integrit

MWC 2024: Týden plný mobilních novinek startuje

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám