Hlavní obsah

Novinky ze světa chytrých domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roboti, kteří nás poslechnou na slovo, ale také inteligentní mikrovlnné trouby schopné dokonale připravit prakticky jakékoliv jídlo. Chytré domácnosti čeká v dohledné době řada novinek, jež by nám měly především usnadnit život.

AI robot Samsung Ballie v akciVideo: archív výrobce

 
Článek

Chytré domácnosti jsou stále více populární, byť jejich ovládání není vždy zcela jednoduché a intuitivní. Většina moderních zařízení se totiž spoléhá na hlasové ovládání, které nemusí být vždy tak vhodné.

Když chcete zatáhnout záclony nebo žaluzie, není na tom co zkazit. Zkuste si ale například nastavit správné osvětlení v domácnosti – teplotu, intenzitu i barvu světla. V takové chvíli se hlasové ovládání stává těžkopádné a nevyzpytatelné.

A hledat po bytě neustále chytrý telefon, abyste si nastavení upravili na dálku podle svých představ, není také ideálním řešením. Obzvláště ve chvíli, kdy je v jedné domácnosti více lidí a třeba i menší děti, které ještě ani telefon nemají.

Nenápadný ovladač chytré domácnosti zaujal stovky lidí, fanoušci tvůrcům poslali čtyři miliony

Internet a PC

Hlavně nenápadně

Právě v takových chvílích přijde vhod Mui Board 2, doslova na pár doteků totiž můžete prostřednictvím něj ovládat drtivou většinu prvků v chytré domácnosti. Na nenápadném displeji se navíc zobrazují informace o počasí, čas a řada dalších užitečných údajů.

Novinka dovede například přečíst aktuální teplotu z termostatu a následně ji zobrazí přímo na dřevěném panelu. Patrně není potřeba zdůrazňovat, že takový termostat dovede Board 2 následně na dálku i ovládat.

Nejnovější generace ovladače od společnosti Mui je určena pro všechny prvky chytré domácnosti, které staví na komunikačním standardu Matter. Ten je výsledkem spolupráce velkých technologických gigantů, jako jsou Apple, Google, Amazon a další.

Designový ovladač chytré domácnosti Mui Board 2Video: archiv výrobce

V praxi by tak měla být zajištěna díky tomuto standardu maximální kompatibilita připojených zařízení prakticky napříč celým trhem. A je úplně jedno, zda jste doposud používali Apple HomeKit, Google Weave nebo Thread od Nest Labs.

Patrně největší přidanou hodnotou je ale design novinky, který je přísně minimalistický. Když není ovladač aktivovaný, působí zcela nerušivým dojmem. Je to prostě jen kus dřeva na zdi, který můžete krásně sladit s ostatními doplňky, aniž by celá domácnost vypadala příliš přetechnizovaná.

Board 2 by se měl objevit na pultech obchodů ještě v letošním roce, cena se bude pohybovat okolo 11 000 Kč.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ovládání je velmi intuitivní.

Domácí AI robot

Úplně jinak si ovládání chytré domácnosti představuje společnost Samsung. Ta ukázala letos novou verzi svého robota, který vypadá prostě jen jako míč. Pochlubí se ale podporou umělé inteligence (AI).

Domácí robot od společnosti Samsung se jmenuje Ballie a poprvé jej jihokorejský elektronický gigant představil již v roce 2020. Letos se tento robotický míč dočkal zásadního přepracování a vylepšení, do našich domácností chce vyjet posilněn umělou inteligencí.

Právě díky AI se z něj stal regulérní společník, který komunikuje s dalšími chytrými přístroji v domácnosti, dokáže majitele zastoupit při mnoha nudných činnostech a promítá na zeď nejrůznější fotografie a videa, takže máte vždy po ruce například předpověď počasí nebo další důležité informace.

Dokonce zvládá zabavit i naše čtyřnohé domácí mazlíčky, když nejsme zrovna doma.

Foto: archív výrobce

AI robot Ballie

Když naopak budete doma, budete Ballieho ovládat nejčastěji prostřednictvím hlasových povelů. Na dálku jej ale můžete úkolovat také, pomocí chytrého telefonu klidně i z druhého konce planety. Stačí mu například napsat zprávu „nakrm psa“, načež dá robotický míč pokyn další chytré elektronice v domácnosti, aby do misky uvolnila přednastavenou porci žrádla.

Jak je tedy z řádků výše patrné, Ballie by měl fungovat jako správce všech inteligentních přístrojů v domácnosti. Bude fungovat v podstatě jako dálkový ovladač chytré domácnosti, jen zabalený ve velmi líbivém balení.

Samsung totiž dal jasně najevo, že budoucnost patří propojené domácnosti, kdy budou mezi sebou jednotlivé přístroje komunikovat a spolupracovat. Lednička, robotický vysavač, ovladače světel, to vše by měl Ballie řídit.

A jak se na slušně vychovaného společníka sluší a patří, nezapomene vždy přijít a pozdravit, když dorazíte domů.

Foto: archív výrobce

AI robot Ballie

Viceprezident společnosti Samsung a vedoucí skupiny budoucího plánování jihokorejského elektronického gigantu Kang-il Chung uvedl, že očekává příchod nové verze domácího robota jménem Ballie ještě letos.

Konkrétnější však zatím být nechtěl, pokud pomineme propagační video, nejsou o nové generaci tohoto míčového robota k dispozici žádné informace. Otazník také zatím bohužel visí nad případnou pořizovací cenou.

Ballie otevírá bez nadsázky novou éru chytrých domácností. Bude zajímavé sledovat, zda se podobní robotičtí společníci skutečně na trhu uchytí a zda je za pár let budeme považovat za naprostou samozřejmost jako například chytré telefony.

Chytrá mikrovlnka

Startup Revolution Cooking na sebe upozornil již dříve, když představil svůj první chytrý toustovač InstaGLO, se kterým definoval novou éru „automatického toustování“. Zmiňovaná technologie totiž v praxi nabízí až desetkrát rychlejší nahřátí, a hlavně dovede automaticky rozeznat různé druhy pečiva a připravit je podle toho – tousty, rohlíky, vafle či bagely, poradí si se vším.

Letos se tvůrci pochlubili tím, že svou myšlenku rychlého a chutného ohřevu přenesli do větších rozměrů. Ukázali zařízení Macrowave. Je to chytrá trouba, která nahradí v domácnosti mikrovlnku, klasickou troubu i horkovzdušnou fritézu.

„Vlastně jsme vzali obyčejnou mikrovlnku a vymysleli ji úplně znovu. Lépe,“ prohlásili tvůrci. Základem futuristicky vyhlížejícího zařízení s velkým dotykovým displejem je opět patentovaná technologie infračerveného ohřevu InstaGLO, která byla použita už u chytrých toustovačů. Ta ale tentokrát kombinuje mikrovlnný ohřev s různými možnostmi smažení, vedle konvenčního je k dispozici také horkovzdušné.

MacrowaveVideo: Revolution Cooking

Tvůrci tvrdí, že kombinací různých způsobů přípravy jídla jsou schopni docílit chutnějších pokrmů, platí to dokonce i při ohřívání mražených jídel, jako jsou burrito či pizza. To jsou totiž zpravidla pro běžné mikrovlnky těžká sousta, kdy část pokrmu bývá roztavená či mokrá, ale zbytek je studený.

Co je možná nejdůležitější, že chytré mechanismy se stejně jako v případě toustovače automaticky postarají o precizní přípravu konkrétních jídel podle jejich druhu. V minulosti zkombinovali infračervený ohřev s mikrovlnným i další výrobci, ale jejich produkty postrádaly právě inteligentní algoritmy vaření a přesnou detekci ohřevu.

Kdy se Macrowave objeví v prodeji a kolik bude stát, tvůrci zatím neprozradili. S největší pravděpodobností se ale další detaily dozvíme v průběhu nadcházejících dnů či týdnů.

Troufneme si ale již nyní předpovědět, že cenovka bude odpovídat pokročilým technologiím. Například chytrý toustovač od startupu Revolution Cooking se totiž v USA prodává v přepočtu za více než 6000 Kč.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Macrowave od Revolution Cooking

Přeplněná parkoviště

Parkování je pro mnoho lidí noční můrou. A čím je vymezený prostor menší, tím je situace dramatičtější.

Výrobci automobilů se to snaží řešit nejrůznějšími automatickými parkovacími systémy přímo ve vozech, ale ty zpravidla potřebují na zaparkování větší prostor, než jaký by stačil zručnému řidiči. Problém s nedostatkem parkovacích míst to samozřejmě vůbec neřeší.

Právě proto se společnost HL Mando rozhodla vypořádat s celým problémem úplně jinak. Vyrobila sofistikovaného robota, který bude parkovat místo řidiče. Jmenuje se Parkie.

Jihokorejský výrobce počítá s tím, že auto budou parkovat vždy dva roboti najednou. Jde v podstatě o placaté pojízdné desky, které nejsou příliš vysoké, takže snadno zajedou přímo pod auto. Pak ho nadzvednou, otočí a odvezou na parkovací místo.

Vše probíhá autonomně, řidič nechá auto ve volném prostoru a o vše ostatní se postará Parkie.

HL Mando Parkie na veletrhu CES 2024Video: archív výrobce

Hlavní výhoda je proti klasickému parkování v tom, že automobily mohou být naskládány doslova jen centimetry vedle sebe tak, že se dveře nedají ani otevřít. V praxi je tak možné naskládat více vozů vedle sebe, než kdyby je zaparkoval člověk a nechával si místo na vystoupení.

Díky tomu není potřeba stavět neustále větší podzemní parkoviště a mnohapatrové parkovací domy, Parkie využívá nabízený prostor daleko efektivnějším způsobem.

Když splní Parkie svůj úkol, vrátí se automaticky do dokovací stanice nabít, aby byl vždy připraven na odvážení dalších automobilů.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Robot není příliš vysoký, aby se snadno vešel pod většinu aut

V současnosti však dodává HL Mando svého autonomního robota pouze majitelům velkých budov a parkovacích zařízení. Jednou bychom se mohli dočkat i toho, že Parkie bude obsluhovat řidiče klidně i na velkých sídlištích.

CES 2024: Recept na přeplněná parkoviště. Automobily zaparkuje robot

Internet a PC

Reklama

Související články

Chytří pomocníci pohlídají dům i kondici

Popularita chytrých spotřebičů rok od roku roste, většina uživatelů v Česku už nějaké smart zařízení využívá. Jejich výhody jsou nepopiratelné, pohlídají dům...

Výběr článků

Načítám