Hlavní obsah

CES 2024: Recept na přeplněná parkoviště. Automobily zaparkuje robot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Množství automobilů představuje stále větší problém. Lidem, kteří každý večer hledají místo na zaparkování na sídlišti, to snad ani není potřeba vysvětlovat. Společnost HL Mando však pravděpodobně našla řešení, v americkém Las Vegas ukázala robota Parkie. Novinka využívá inovativním způsobem prostor opravdu na maximum, díky čemuž výrobce získal ocenění za jednu z největších inovací veletrhu CES 2024.

Video: archív výrobce

 
Článek

Parkování je pro mnoho lidí noční můrou. A čím je vymezený prostor menší, tím je situace dramatičtější.

Výrobci automobilů se to snaží řešit nejrůznějšími automatickými parkovacími systémy přímo ve vozech, ale ty zpravidla potřebují na zaparkování větší prostor, než jaký by stačil zručnému řidiči. Problém s nedostatkem parkovacích míst to samozřejmě vůbec neřeší.

Právě proto se společnost HL Mando rozhodla vypořádat s celým problémem úplně jinak. Vyrobila sofistikovaného robota, který bude parkovat místo řidiče. Jmenuje se Parkie a poprvé byl představen právě na veletrhu CES 2024.

CES 2024: Tohle je adrenalin! Francouzi vyvinuli první elektrické lyže

Internet a PC
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

HL Mando Parkie

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Výrobce získal ocenění za jednu z největších inovací veletrhu CES 2024.

Potřeba jsou dva roboti

Jihokorejský výrobce počítá s tím, že auto budou parkovat vždy dva roboti najednou. Jde v podstatě o placaté pojízdné desky, které nejsou příliš vysoké, takže snadno zajedou přímo pod auto. Pak ho nadzvednou, otočí a odvezou na parkovací místo.

Vše probíhá autonomně, řidič nechá auto ve volném prostoru a o vše ostatní se postará Parkie.

Hlavní výhoda je proti klasickému parkování v tom, že automobily mohou být naskládány doslova jen centimetry vedle sebe tak, že se dveře nedají ani otevřít. V praxi je tak možné naskládat více vozů vedle sebe, než kdyby je zaparkoval člověk a nechával si místo na vystoupení.

Díky tomu není potřeba stavět neustále větší podzemní parkoviště a mnohapatrové parkovací domy, Parkie využívá nabízený prostor daleko efektivnějším způsobem.

Do nabíječky trefí sám

Když splní Parkie svůj úkol, vrátí se automaticky do dokovací stanice nabít, aby byl vždy připraven na odvážení dalších automobilů.

V současnosti však dodává HL Mando svého autonomního robota pouze majitelům velkých budov a parkovacích zařízení. Jednou bychom se mohli dočkat i toho, že Parkie bude obsluhovat řidiče klidně i na velkých sídlištích.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Robot není příliš vysoký, aby se snadno vešel pod většinu aut.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Detailní pohled na mechanizmus robota

PŘEHLEDNĚ: Chytrá domácnost, zvířecí elektronika i roboti. Co přinesl třetí den veletrhu CES 2024?

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám