Hlavní obsah

Chytří pomocníci pohlídají dům i kondici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita chytrých spotřebičů rok od roku roste, většina uživatelů v Česku už nějaké smart zařízení využívá. Jejich výhody jsou nepopiratelné, pohlídají dům i zvířata, když zrovna nejste doma. Zároveň díky nim budete mít lepší přehled o své kondici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla. Chytré domácí senzory a spotřebiče slouží především k tomu, aby pomocí nich bylo možné automatizovat některé rutinní úkony a tím zpříjemnit bydlení.

Kromě pohodlí poslouží chytrá domácnost také k lepšímu zabezpečení. Do podobné sítě, kterou je možné spravovat na dálku, je totiž možné nainstalovat také kamery či jiné bezpečnostní senzory a alarmy.

Internet věcí je fenomén. Smart zařízení nalezneme ve většině českých domácností

Internet a PC

Důraz na bezpečí

To je přesně případ systému BEDO Ajax. Základem je speciální Hub, který se všemi připojenými senzory komunikuje bezdrátově. Všechna zařízení je pak možné ovládat z připojeného chytrého telefonu nebo z počítačového tabletu.

Za zmínku stojí především startovací kit, který obsahuje už několik užitečných doplňků, přestože cena sady je vyšší pouze o tisícovku. Součástí sady je například detektor pohybu. Ten, jak už samotný název napovídá, dokáže monitorovat vytyčený prostor.

V balení lidé naleznou také detektor pro ochranu dveří a oken. Ten dokáže totiž monitorovat dveře či okna a upozornit uživatele, pokud dojde k jejich otevření. Poslední částí celé sady je pak dálkový ovladač. S jeho pomocí můžete odemykat či zamykat střežený prostor, pokud zrovna nemáte po ruce chytrý telefon. Případní zájemci za startovací kit zaplatí 15 690 Kč.

Foto: archív výrobce

BEDO Ajax Hub

Přehled o zdraví

Sledovat kondici pomáhají chytré váhy. Společnost Withings představila v létě hned tři nové modely, už základní provedení Body Smart toho ale umí víc než dost. Váha sleduje hned osm pokročilých hodnot složení těla, a to včetně poměru tuku a svalové hmoty. Nechybí ani index viscerálního tuku či měření srdečního tepu.

Vyzdvihnout si zaslouží také technologie Precision, která staví na nedetekovatelném elektrickém proudu. Díky němu nabízí další nové metriky, jako je index viscerálního tuku a kardiovaskulární statistiky, které pomohou udržovat přehled o celkovém zdraví.

Chytrá váha Body Smart vyjde na 2590 Kč. Například nejpokročilejší model Body Scan ale už vyjde na 10 490 Kč. Největší předností této váhy je technologie měření segmentového složení těla. Váha je vybavena speciálním madlem se senzory, díky kterému je schopna nezávisle snímat trup, paže a nohy, a poskytnout tak přesný obraz o složení těla a celkové kondici.

Nabízí navíc celou řadu dalších pokročilých funkcí – měření zdraví srdce včetně EKG, měření rychlosti pulzové vlny a klidové tepové frekvence. Withings tvrdí, že na návrhu váhy spolupracoval přímo s neurology, díky čemuž umí odhalovat příznaky periferních autonomních neuropatií.

Foto: archív výrobce

Withings Body Smart

Foto: archív výrobce

Withings Body Scan

Co největší pohodlí

Na pohodlí cílí termostatická hlavice Eve Thermo Smart, která umožňuje pohodlně regulovat teplotu u vás doma podle vašich požadavků nebo nastavených plánů. Veškeré informace o teplotě si můžete ihned prohlédnout na praktickém displeji, který je vybaven dotykovým ovládáním pro změnu teploty, ale stejně tak na displeji chytrého telefonu nebo počítačového tabletu.

Ovládání obslužné aplikace je velmi intuitivní a hravě si s ním poradí i méně zkušení uživatelé. Díky chytré regulaci je možné ušetřit náklady spojené s vytápěním. Tento konkrétní model s cenovkou 2290 Kč cílí na majitele přístrojů od Applu, je určen pro standard HomeKit. V nabídce společnosti Eve nalezneme celou řadu přístrojů, které standard Apple HomeKit podporují. Například pohybový senzor, detektor kouře či venkovní i vnitřní senzor teploty, vlhkosti a tlaku vzduchu.

Foto: archiv výrobce

Eve Thermo Smart ušetří peníze za vytápění.

Pro domácí mazlíčky

Výrobci chytrých zařízení nezapomínají ani na čtyřnohé miláčky, milovníci koček jistě ocení Tesla Smart Cat Toilet. Je to chytrý samočisticí záchod pro kočky, který automaticky detekuje použití a filtruje stelivo. Díky tomu je pro mazlíčka vždy připravena čistá podestýlka pro další potřebu.

Vhod to přijde i ve chvíli, kdy je kočka nemocná. Záchod totiž zvládne do obslužné aplikace posílat přesná data o vykonané potřebě, ale zároveň i kočku zvážit. Zásobník pojme až tři litry. Toaleta je vhodná pro různé druhy steliva, výrobce však doporučuje samohrudkující. Případní zájemci ovšem musí počítat s vyšší cenovkou, činí 9490 Kč.

Chytrý záchod může někomu připadat jako příliš velká výstřednost. Tesla má ale v nabídce i chytrá krmítka či speciální komunikační a sledovací zařízení pro zvířecí parťáky, když jejich majitelé nejsou zrovna doma.

Foto: archív výrobce

Chytré jsou dnes už i záchody pro kočky.

Útoků na internet věcí citelně přibylo, varují experti

Bezpečnost

Reklama

Související články

Jak snadno rozvést internet i bez kabelů

Lidé si často stěžují na rychlost internetového připojení, v řadě případů je ale problém v kvalitě jejich domácí sítě. Starší routery – tedy brány do světa...

Výběr článků

Načítám