Hlavní obsah

Nahradí herní konzoli i televizor. Vyzkoušeli jsme projektor Samsung The Freestyle 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští měsíc by se měl začít oficiálně prodávat nový unikátní projektor The Freestyle 2 od společnosti Samsung, který navazuje na úspěšnou loňskou řadu. Proti ní ale přináší celou řadu nových vychytávek a vylepšení. Novinky.cz už je měly možnost vyzkoušet.

Představení projektoru Samsung The Freestyle 2Video: archív výrobce

 
Článek

První generaci, která si mimochodem odbyla premiéru zkraje loňského roku, Samsung označoval jako „přenosné promítací a zábavní zařízení“. V praxi jde o malé kompaktní zařízení válcovitého tvaru, které váží pouze něco málo přes 800 gramů. Snadno si jej tedy můžete vzít kamkoliv s sebou.

Druhá generace je vzhledem i proporcemi prakticky totožná, funkčnost také zůstala stejná. Samsung však zapracoval na řadě neduhů, které byly první generaci vyčítány. Základní využitelnost nicméně zůstala totožná.

Označovat první nebo druhou generaci pouze jako projektor by byla dehonestace, umí toho daleko více. Pokud se The Freestyle zrovna nevyužívá jako projektor, může po nasazení průsvitné krytky objektivu sloužit jako zdroj náladového osvětlení. Jednoduše jej namíříte směrem vzhůru, aby vás neoslňoval, a postavíte někam ke stěně.

Chytrý reproduktor, náladové osvětlení i projektor. To všechno v jednom zařízení

Hardware
Foto: archív výrobce

Samsung The Freestyle 2

Foto: archív výrobce

První generace projektoru The Freestyle

Šikovná vylepšení

Novinka ale může fungovat také jako chytrý reproduktor. Umí dokonce analyzovat hudbu a synchronizovat s ní vizuální efekty, které lze promítat na zeď, na podlahu nebo kamkoli jinam. 360° zvuk patří k největším přednostem novinky, alespoň co se kvality reprodukce týče. Snad jen hlasitost by mohla být u druhé generace trochu vyšší.

Po více než týdenním testování můžeme potvrdit, že stojánek je nyní daleko pevnější, a je tak jednodušší nastavit správný sklon projektoru, aby byl obraz promítán na přesně požadované místo. Promítat obraz totiž můžete nejen na zeď, ale klidně i na strop, když zrovna ležíte v posteli – je to bez nadsázky návykové. Prakticky celý týden jsme filmy a seriály po večerech nesledovali s partnerem jinak.

Dalším prvkem, na kterém Samsung velmi zapracoval, je automatická korekce zkreslení a rychlosti ostření. Obraz se tak v praxi zarovná automaticky během jedné dvou sekund. Projektor stačí namířit a spustit, o nic dalšího se v podstatě už nemusíte starat. I při akčních scénách byl přitom obraz vždy ostrý, výsledek je rozhodně působivý.

Kvalita obrazu samozřejmě nejvíce záleží na podkladu, na který budete promítat. S kvalitním plátnem dosáhnete daleko lepších výsledků než se starou nažloutlou zdí. Pokud ale máte vymalováno bíle a zeď je hladká (nebo strop), zážitku jako z kina nic nebrání.

Foto: archív výrobce

Automatická korekce obrazu je bleskurychlá

Foto: archív výrobce

Dodávaný dálkový ovladač se chlubí solárním nabíjením

Dva projektory = větší obraz

Potěšující je i fakt, že u druhé generace nabízí lampa vyšší životnost, narostla o 10 000 hodin na 30 000 hodin. To je už hodnota, která by měla bohatě stačit i „profesionálním hltačům“ nejnovějších seriálů a filmů. I pokud byste sledovali videa po dobu osmi hodin každý den, lampa by měla sloužit více než 10,5 let.

Šikovnou vychytávkou je také Smart Edge Blending. Tato novinka dovoluje využít dva projektory Freestyle, abyste jejich projekční plochu sloučili do jedné s poměrem stran 21:9. Širokoúhlé filmy pak můžete sledovat při ještě větší ploše bez otravných okrajů.

Mimochodem, Freestyle 2 dokáže vytvořit až 100“ (250cm) obraz při vzdálenosti 2,7 metru od zdi. Minimální projekční vzdálenost činí 0,8 metru, při které projektor vykouzlí 30“ (76cm) obraz .

Některé parametry bohužel zůstaly beze změny. Počítat tak musíte s tím, že svítivost činí pouze 550 LED lumenů (230 ANSI lumenů), což stačí na promítání v noci, případně se zataženými závěsy. Uprostřed jasného poledne s projektorem velkou parádu neuděláte.

Taktéž se musíte smířit s tím, že kompaktním rozměrům ustoupil klasický HDMI konektor, vystačit si musíte se zmenšeninou microHDMI. To s sebou nese nutnost využívat jiné kabely, než jste u televizorů zvyklí, nebo alespoň redukce.

Díky operačnímu systému Tizen se ale uživatelské prostředí projektoru prakticky neliší od chytrého televizoru značky Samsung. Je přehledné a snadno ovladatelné, samozřejmostí je možnost instalace aplikací, a to včetně všech nejpopulárnějších streamovacích platforem. Praktické je také to, že projektor můžete bezdrátově propojit s televizí Samsung či libovolným chytrým telefonem a zrcadlit obsah na velké plátno před projektorem.

Foto: archív výrobce

Bezdrátově se projektor spojí s mobilem…

Foto: archív výrobce

…i televizorem od Samsungu

Xbox není potřeba

Hráče potěší hlavně podpora Xbox Game Passu, což je novinka. Projektor tak můžete s předplatným od Microsoftu proměnit bez nadsázky na herní konzoli. Stačí k němu bezdrátově připojit gamepad od Xboxu, který je samozřejmě možné koupit i samostatně – tedy bez televizní konzole. O vše se postará samotný projektor a vzdálené servery Microsoftu.

V praxi tak projektor může posloužit i ve chvílích, kdy v domácnostech zuří bitvy o televizor. Když si budete chtít zahrát, jednoduše vezmete projektor a schováte se ve vedlejší místnosti. Děti moc dobře vědí, o čem nyní mluvíme.

Hraní funguje s Xbox Game Passem na Freestylu 2 bezproblémově, je velmi plynulé a nemáme k projektoru jakožto herní konzoli žádné výhrady. V rámci předobjednávek, které běží až do konce září, Samsung rozdává předplatné Xbox Game Pass Ultimate v hodnotě dvou tisíc korun na půl roku zadarmo.

Takto můžete zdarma jako dárek získat také originální ovladač pro Xbox za 1199 Kč, přenosnou baterii pro Freestyle 2 za 3990 Kč a silikonový obal projektoru za tisícovku. Dárky se ale budou vydávat skutečně jen k předobjednávkám, a to ještě pouze u oficiálních partnerů. Samotný projektor případné zájemce vyjde na 24 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Samsung The Freestyle 2

Foto: archív výrobce

Samsung The Freestyle 2 snadno zabalíte kamkoliv s sebou

První freestyle jako největší konkurence

Paradoxně největší konkurencí tak bude pro novinku představovat první generace freestylu. Ta se totiž v obchodech podle nákupního rádce Zboží.cz nabízí aktuálně od 12 590 Kč. A i když jsou vylepšení u dvojky nepopiratelná, cenová propast mezi oběma generacemi je enormí. Samotní uživatelé si tak budou muset zhodnotit, zda se jim vyplatí si 12 tisíc korun připlatit, aby měli všechny nové vychytávky.

Jedním dechem se ale sluší dodat, že první freestyle šel do prodeje také s cenovkou 24 990 Kč. Aktuální cenový propad byl způsoben jednoduše tím, že je na trhu novější verze.

Projektor jako náhrada televizoru

Vánoce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám