Hlavní obsah

Největší herní koupě se komplikuje. O plánech Microsoftu rozhodne v USA soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redmond

Po stopce od britského antimonopolního úřadu (CMA) řeší stejné problémy společnost Microsoft také na „domácím hřišti“. Americká Federální obchodní komise (FTC) se totiž obává, že největší herní koupě poškodí spotřebitele. Komisaři proto požádali soud, aby plánovanou akvizici studia Activision Blizzard zablokoval do doby, než dojde k projednání žaloby proti spojení obou firem. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

FTC v žádosti předložené soudu uvedlo, že od společností Microsoft a Activision Blizzard má komise signály, že by mohla být finální dohoda na americkém trhu uzavřena již tento pátek. Právě proto nyní komisaři žádají soud, aby ji zablokoval nejpozději ve čtvrtek.

V žádosti se podle agentury Reuters dále uvádí, že podle názoru komise by „převzetí podniku dalo Microsoftu možnost zadržovat herní obsah společnosti Activision Blizzard před konkurencí, což by mělo nepříznivý dopad na spotřebitele“.

Evropská komise dala Microsoftu zelenou, díky ústupkům smí koupit Activision Blizzard

Hry a herní systémy

Microsoft plánoval dokončit akvizici za 69 miliard dolarů (zhruba 1,5 bilionu Kč) během tohoto finančního roku, který skončí 30. června 2023. Pokud soud dohodu opravdu zablokuje, prakticky znemožní toto načasování splnit.

FTC už letos proti Microsoftu podalo žalobu, kterou se snaží celý obchod zhatit. Očekává se, že proces v USA začne nejdříve v srpnu a že před koncem kalendářního roku rozhodnutí nepadne. Předběžné opatření, o které nyní komisaři žádají, má tedy zabránit americkému softwarovému gigantu obchod uskutečnit ještě předtím, než bude moci o osudu obou firem rozhodovat soud.

„Možnost předložit náš případ federálnímu soudu vítáme,“ reagoval stoicky na vzniklé komplikace prezident Microsoftu Brad Smith.

Stopka v Británii

Podle zamítavého rozhodnutí CMA by dohoda mezi společností Microsoft a herním studiem Activision Blizzard mohla „změnit budoucnost rychle rostoucího trhu cloudových her, což povede k omezení inovací a menšímu výběru pro britské hráče v příštích letech“. A proto úředníci obchod zablokovali.

Nepomohlo ani to, že Microsoft uzavřel licenční smlouvy o poskytování her s dalšími společnostmi – například se společností Nvidia, ukrajinskou firmou Boosteroid či japonskou společností Ubitus. Právě díky tomu požehnala celou transakci Evropská komise.

Microsoft se nechce úřednímu rozhodnutí podřídit, proti verdiktu se odvolá.

Dopustit zablokování obchodu nechce podle serveru Gameranx ani britský premiér. Usilovně pracuje na novém návrhu „strategického směřování s cílem minimalizovat zátěž pro podniky a podpořit investice a ekonomický růst“, kterým by se měli úředníci řídit.

Právě jasně nastavený regulační systém, který nebude překážkou v růstu firem, by mohl americkému softwarovému gigantu pomoci. „Systém musí dovolit firmám, aby se věnovaly tomu, co umějí nejlépe – vytváření pracovních míst a podpoře růstu ekonomiky,“ uvedl Sunak na LinkedInu.

Stopka pro největší herní koupi? Britský premiér se zastal Microsoftu

Hry a herní systémy

Hromada známých her

Pokud by americkému softwarovému gigantu úřady nakonec ustoupily, šlo by o největší koupi všech dob v celé historii videoher. Po úspěšném dokončení celého obchodu by se Microsoft proměnil v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadil by se tak těsně za společnosti Tencent a Sony.

Microsoft by se stal majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Trailer ke hře Call of Duty: Black Ops Cold WarVideo: archiv tvůrců

Microsoft nechce o Acitivison přijít, Evropské komisi nabídl ústupky

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám