Hlavní obsah

Ne jeden, ale rovnou dva. Sony v tichosti pracuje na vylepšených PlayStationech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PlayStation 6 by si měl odbýt premiéru údajně až v roce 2028. Ještě předtím by ale společnost Sony měla přinést na pulty obchodů dvě vylepšené konzole s číslovkou pět v názvu, podobně jako tomu bylo kdysi u čtyřky. A minimálně jedna z nich by se měla v prodeji objevit ještě letos. Upozornil na to server Tom’s Guide.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

O tom, že Sony pracuje na nějakém novém PlayStationu, informoval již letos na jaře Tom Henderson z Insider Gaming, který v minulosti přinesl již několikrát informace o herních novinkách dříve, než je stihli oznámit samotní výrobci.

Zmiňoval se však výhradně o PlayStationu 5 Pro, který by se měl na pultech obchodů objevit v druhé polovině nadcházejícího roku.

Sony chystá vylepšený PlayStation 5 Pro. Nabídne vyšší výkon

Hardware

Server Tom’s Guide však nyní poukazuje na to, že ještě dříve přijde do prodeje PlayStation 5 Slim. Stát by se tak mělo ještě během letošního roku.

Podobně, jako tomu bylo u předchozí generace s číslovkou čtyři v názvu, i PlayStation 5 Pro by měl nabídnout především výkonnější součástky. Hlavní změny se tedy dle očekávání odehrají uvnitř konzole, nikoliv navenek.

PlayStation 5 Slim by měl být zase kompaktnější verzí aktuálně nabízených pětek.

Sony však zatím drží všechny informace pod pokličkou, na oficiální oznámení si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Dva různé PlayStationy 5

V pořadí již pátá generace televizní konzole od Sony nabízí výrazně vyšší výkon, zvládá hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz. Například multimediální obsah je nicméně možné konzumovat dokonce až v rozlišení 8K.

Připomeňme, že proti standardu 4K nabízí 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz na televizorech nebo monitorech dokonce až 16krát detailnější.

PlayStation 5 rozebrán do posledního šroubkuVideo: Playstation

Součástky uvnitř PlayStationu navíc podporují hardwarovou akceleraci ray tracingu, tedy jinými slovy – hry běží s daleko věrnějšími detaily, nabízejí reálnější podání stínů i odlesků. Ve výbavě nechybí ani moderní SSD jednotka. Díky tomu je chod celého zařízení rychlejší, a to od startu přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Rozdíl mezi klasickou pětkou a verzí Digital Edition je pouze v přítomnosti optické mechaniky.

Podle nákupního rádce Zboží.cz startují ceny PlayStationu 5 Digital Edition na 10 475 Kč, standardní pětku s optickou mechanikou je možné pořídit od 11 990 Kč. V prodeji jsou také speciální bundly s přibalenými hrami, které vyjdou o několik tisíc korun dráž.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense pro PlayStation 5

Češi nejčastěji hrají na počítači. V kurzu je i PlayStation 5

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám