Hlavní obsah

Češi nejčastěji hrají na počítači. V kurzu je i PlayStation 5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzole, nebo počítač? To je otázka, která hráčům často nedá spát. Z průzkumu obchodu s elektronikou CZC nicméně vyplývá, že v tuzemsku vedou stolní sestavy. Letošní rok však může se statistikami evidentně zahýbat, neboť řada hráčů pokukuje po PlayStationu 5.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Jak přijde otázka na herní náčiní, komunita hráčů se zpravidla rozdělí na dva nesmiřitelné tábory. Zastánci konzolí správně argumentují tím, že pořízení konzole vyjde levněji a že všechny hry běží plynule po celou dobu životnosti tohoto zařízení, tedy minimálně čtyři roky – do uvedení nového modelu.

Fanoušci hraní na PC si sice připlatí, ale jednotlivé tituly si zpravidla mohou užívat ve vyšším rozlišení a při lepších detailech. Výkon totiž jednoznačně hraje ve prospěch stolních sestav a moderních laptopů. Navíc tvůrci her velmi často nabízejí svá díla pro PC za nižší sumy než v případě konzolí.

Abychom hovořili v přesnějších číslech, podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, je možné konzoli PlayStation 5 sehnat už za 12 799 Kč. Konkurenční Xbox Series X vyjde jen o dvě stokoruny dráž. Bavíme se přitom o dvou nejpopulárnějších konzolích současnosti, starší či méně výkonné modely je možné sehnat bez problémů za méně než deset tisíc korun.

Jak moderní technologie mění podobu videoher

Testy

Ceny konzolí a herních sestav

Proti tomu ceny herních sestav startují okolo 15 000 Kč. Řeč je však skutečně o základních modelech, plnohodnotné hraní moderních titulů ve vysokém rozlišení nabízejí zpravidla až modely, které vyjdou ještě zhruba o deset tisíc korun dráž.

Za ty nejvýkonnější stroje určené na hry zaplatí zájemci klidně i více než 100 000 Kč. Uvedené ceny přitom platí skutečně jen za samotné „bedny“, které ukládáme pod stůl. K těmto sumám je nutné připočítat ještě tisíce – v některých případech dokonce desítky tisíc – za vybavení, jako jsou reproduktory, klávesnice, myšimonitory.

V případě herních notebooků jsou ceny nyní velmi podobné stolním počítačům, platí to přitom o základních modelech i o těch pokročilých.

Navzdory tomu na stolním PC podle průzkumu CZC, kterého se účastnily více než dva tisíce lidí, aktivně hraje 62 % Čechů. Notebook preferuje 16 % dotázaných. „Velká část hráčů nicméně střídá různé herní platformy (včetně mobilních telefonů) a skoro 40 % oslovených hraje alespoň občas na herní konzoli. Jen 15 % však staví hraní na některé z nich na první místo,“ uvedl pro Novinky.cz Jaromír Möwald, komunitní manažer v CZC.

Anketa

Na jakém zařízení hrajete nejčastěji?
Stolní počítač
48,8 %
Notebook
9 %
Televizní konzole
39,7 %
Mobilní telefon
2 %
Jiné
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 764 čtenářů.

Honba za nejvýkonnějším hardwarem

Zdůraznil, že letos se ale situace může změnit. „S těmito čísly však může během roku 2023 zahýbat postupné rozšiřování stále dostupnější konzole Playstation 5, po které touží čtvrtina respondentů,“ doplnil Möwald.

Pro 9 % respondentů je ze všech herních platforem nejoblíbenější PlayStation v různých verzích, skoro 10 % respondentů již vlastní nejnovější Playstation 5. Druhé místo si v oblibě hráčů odnesla konzole Xbox, kterou preferuje ze všech herních platforem 5,5 % hráčů.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Pro pořízení konzole totiž mluví fakt, že lidé ji jen vybalí, hrají a nic dalšího nepotřebují. Kdežto vlastnictví herního PC připomíná neustálý hon za nejlepším dostupným hardwarem v závislosti na vývoji nových, dokonalejších, ale také výpočetně náročnějších her.

„Přestože počítač či notebook využívá k hraní celkem přes 70 % lidí, někteří z nich hrají i na konzolích, víc než 60 % z nich není plně spokojeno s jejich výkonem a chtěli by ho vylepšit. Vyšší výkon grafiky, rychlost procesoru, efektivnější chlazení a další parametry dávají totiž hráčům konkurenční výhodu,“ konstatoval komunitní manažer.

Obrovský generační skok. PlayStation VR2 přináší věrnější zážitek

Testy

Na kolik vyjdou hry?

Jak bylo uvedeno již výše, hry pro počítače zpravidla vycházejí levněji než v případě konzolí. Tou vůbec nejpopulárnější hrou byl podle největšího tuzemského prodejce her JRC a Smarty.cz Hogwarts Legacy. Na Zboží.cz je možné snadno dohledat, že verze pro PC se nabízí od 1159 Kč, zatímco majitelé konzolí zaplatí 1389 Kč.

Druhou nejpopulárnější hrou uplynulého měsíce se stal fotbalový simulátor FIFA 23. Kopie pro konzole se nabízí za 978 Kč, zatímco digitální verze pro PC vyjde na 829 Kč. Je nutné doplnit, že jde o titul, který je na trhu již několik měsíců. I proto jsou ceny nižší.

„Kouzelnické RPG se s velkým odstupem umístilo na první příčce prodejů. Jen pro představu – zájem o hru byl čtyřnásobný oproti FIFA 23, která skončila na druhém místě,“ konstatoval marketingový specialista JRC a Smarty.cz Petr Kratochvíl. Tabulku deseti nejpopulárnějších titulů uplynulého měsíce naleznete níže.

Únorová TOP 10 českých hráčů
1.Hogwarts Legacy
2.FIFA 23
3.Grand Theft Auto V
4.NHL 23
5.God of War Ragnarök
6.The Last Of Us
7.Minecraft
8.Mafia Trilogy
9.Call Of Duty Modern Warfare 2
10.Red Dead Redemption 2

Majitelé Windows 7 a 8 si už Fortnite nezahrají

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám