Hlavní obsah

Byl to největší herní veletrh. Nyní však E3 definitivně končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně se očekávalo, že letošní rok bude představovat pro herní veletrh E3 velký návrat na scénu. Plány ale nakonec nevyšly a nyní je už jasné, že v příštím roce změna nenastane. Nenastane totiž už nikdy, organizátoři oznámili, že akce definitivně končí.

Foto: Casey Rodgers, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Každý z nich byl vždy větší než ten předchozí. Po více než dvou dekádách je ale čas říci veletrhu E3 na shledanou,“ oznámili organizátoři na sociální síti X.

Naposledy se přitom veletrh E3 – plným názvem Electronic Entertainment Expo – v americkém Los Angeles konal v roce 2019.

Největší herní veletrh byl zrušen. Kvůli pandemii

Koronavirus

V roce 2020 totiž organizátoři kvůli masivnímu šíření koronaviru po celém světě oznámili, že se výstava konat nebude. „Zdraví našich týmů, hráčů a partnerů je naší prioritou. Jsme velmi zklamáni, ale musíme oznámit, že veletrh E3 2020 se letos konat nebude,“ uvedli tehdy.

Poté se organizátoři snažili převést veletrh E3 do digitální podoby, což ale příliš šťastné řešení nebylo. Herní fandové si totiž zajímavé trailery svých titulů mohli snadno přehrát na nejrůznějších herních serverech a videoportálech, neměli tak vůbec žádný důvod se zajímat přímo o E3.

Návrat do fyzické podoby výstavy byl několikrát ohlášen, ale jak je z řádků výše patrné, nikdy nevyšel. A nyní je už jasné, že ani nevyjde.

Gamescom se vzpamatoval

Svádět celý neúspěch a konec největší herní výstavy jen na koronavirus ale není spravedlivé. Podobným výzvám musel čelit například i evropský Gamescom, který návrat do normálu po konci koronavirové pandemie zvládl na výbornou.

A nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se měla i tato obří herní výstava rušit. Nadcházející ročník je v německém Kolíně nad Rýnem naplánován na 21. až 25. srpna 2024.

Je nicméně pravdou, že velcí herní giganti, jako jsou například Sony či Microsoft, stále častěji ohlašují novinky na svých vlastních akcích. Důvod je prostý – pozornost celého světa se upírá pouze na tyto tvůrce, a nemusí se tak o přízeň diváků dělit s dalšími společnostmi.

To je jeden z hlavních důvodů, proč i veletrhy – a ne pouze ty herní, ale i technologické – pomalu skomírají. Největší oznámení si totiž tvůrci videoher a výrobci hardwaru schovávají zpravidla na vlastní akce.

Na nové herní konzole láká Sony i Microsoft

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Novinky z největšího mobilního veletrhu

V minulém týdnu se ve španělské Barceloně konal největší mobilní veletrh na světě Mobile World Congress (MWC). Své novinky zde odhalily tisíce výrobců...

Největší IT veletrh se vrací v plné síle

Největší veletrh spotřební a výpočetní techniky na světě CES (Consumer Electronics Show) ve čtvrtek oficiálně startuje v americkém Las Vegas. Očekávání jsou po...

Výběr článků

Načítám