Hlavní obsah

Počítače, televizory i mobily. Lákadla největšího počítačového veletrhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém Las Vegas se v minulém týdnu konal největší počítačový veletrh CES (Consumer Electronics Show). K vidění byly nové počítače, helmy pro virtuální realitu, chytré telefony a řada dalších zajímavých novinek.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Návštěvníci na veletrhu CES v americkém Las Vegas

Článek

Po covidové pauze se letošní ročník opravdu vydařil. Na akci bylo více než 3100 vystavovatelů ze 173 zemí, což je sice méně než před vypuknutím pandemie, ale zájem byl ze strany návštěvníků obrovský. Vlastní novinky pro letošní rok představila řada velkých společností.

Společnost HTC se pochlubila novým headsetem pro virtuální realitu VIVE XR Elite, který cílí na velmi náročné uživatele. Tomu odpovídá i pořizovací cenovka 34 999 Kč.

Umělecká instalace Samsungu ukazuje budoucnost televizorů. Budou se ohýbat jako list papíru

Hardware

Virtuální brýle nabízejí velmi jemný obraz díky 4K rozlišení a hlavně se chlubí modulární konstrukcí. Novou vlajkovou loď tohoto výrobce tak lze používat nejen v podobě samostatného headsetu, ale také ve formě lehoučkých VR brýlí, které lze používat s PC i kompatibilními smartphony.

Headset se navíc neomezuje pouze na VR a přidává i MR (smíšenou realitu), která prostřednictvím precizní barevné průhledové kamery dokáže kombinovat virtuální svět s tím skutečným. Herní postavy se tak snadno rozeběhnou přímo na policích v obývacím pokoji, vizuální nápověda pomůže s výukou hry na klavír a reálná klávesnice s myší zapadne do virtuální kanceláře s mnoha obrazovkami.

Foto: archív výrobce

HTC VIVE XR Elite

Konkurence pro iPhony

Lenovo je známé v dnešní době především svými špičkovými firemními notebooky ThinkPad, které letos slaví 30. výročí. Patrně i proto se prostřednictvím své značky Motorola rozhodl výrobce zhotovit první ThinkPhone. S ním chce výrobce cílit především na firemní klientelu a náročné uživatele, která doposud upřesňovala iPhony od Applu.

Podobně jako další konkurenti s Androidem nabízí i tento přístroj prémiovou hardwarovou výbavu, odlišuje se však nabídkou propracovaných softwarových řešení. Automaticky se například bezdrátově připojí k notebooku ThinkPad hned, jak budete mít obě zařízení u sebe.

Díky tomu bude možné i snadno přenášet mezi zařízeními jakákoliv data – dokumenty, fotografie, ale i zkopírované části textu. Upozornění z ThinkPhonu se okamžitě zobrazují v Centru akcí systému Windows. Zajímavá je i možnost streamování aplikací, kdy můžete programy z mobilu otevírat přímo v počítači.

Na bližší informace o ceně a dostupnosti si ale budeme muset ještě počkat.

Foto: archív výrobce

Motorola ThinkPhone

Počítače i televizory

K vidění byly také zajímavé přenosné počítače od společnosti TCL, které se chlubí inovativní technologii displejů NXTPAPER. Konkrétně šlo o tablet TCL NXTPAPER 12 Pro a hybrid s odnímatelnou klávesnicí TCL Book X12 Go. Prodej by měl začít ještě letos.

Obě zařízení jsou vybavena 12,2palcovým displejem NXTPAPER, který se podobá papíru a má rozlišení 2K. Tento displej snižuje emise škodlivého modrého světla až o 61 % více než běžné obrazovky. Hardware a software pro ochranu zraku je vrstvený tak, aby pomáhal snižovat únavu očí a zachovával původní barvy bez jejich žloutnutí.

Foto: archív výrobce

TCL Book X12 Go

Pozornost na výstavišti budily také moderní televizory. Svým nejpokročilejším modelem, který bude vlajkovou lodí v roce 2023, se pochlubil japonský Panasonic. Televizor MZ2000 má speciální WOLED displej s technologií MLA (Micro Lens Array), který posouvá věrnost barevného podání, úroveň jasu i rychlost obrazu na novou úroveň.

S dostupností se počítá během léta, ceny budou oznámeny později.

Foto: archív výrobce

Panasonic MZ2000

Reklama

Související témata:

Související články

Boj o nejvýkonnější počítačové srdce

Čipoví giganti AMD a Intel ukázali světu svou nejnovější generaci procesorů. Tato nová srdce počítačových sestav nastavují úplně novou laťku výkonu, cílí na...

Co umí nová generace počítačů od Microsoftu

Společnost Microsoft se proslavila především operačním systémem Windows, ale například i kancelářským balíkem Office. Americký podnik ale stále častěji fušuje...

Výběr článků

Načítám