Hlavní obsah

Novinky z největšího mobilního veletrhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulém týdnu se ve španělské Barceloně konal největší mobilní veletrh na světě Mobile World Congress (MWC). Své novinky zde odhalily tisíce výrobců z různých koutů světa, zajímavostí bylo k vidění hned několik.

Společnost OnePlus představila nový koncept smartphonu s kapalinovým chlazenímVideo: AP

 
Článek

Letošní ročník měl motto Rychlost: Uvolnění technologie zítřka – dnes. Celá řada novinek se tak točila okolo 5G sítí, které ve srovnání s předchozí generací nabízí až desetkrát rychlejší datové přenosy. Sítě páté generace ale přinášejí mnohem více než zrychlení internetu.

Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech. Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Co se mobilů týče, 5G připojení nabízejí v dnešní době už i levné modely s cenovkou nižší než pět tisíc. U dražších přístrojů lze novou generaci mobilních sítí považovat za samozřejmost. To je i případ novinky Honor Magic5 Lite, která budila na veletrhu velkou pozornost.

Z jedné na pět miliard. Počet 5G připojení dramaticky stoupne

Mobil

Důraz na tenké tělo

S tloušťkou 7,9 mm jde totiž o jeden z nejtenčích smartphonů na trhu, přesto výrobce slibuje nadstandardní výdrž až tři dny. Přístroj s cenovkou 9,5 tisíce korun má navíc zaoblený OLED displej, díky kterému na pohled působí ještě tenčím dojmem. Jeho úhlopříčka činí 6,67 palce a rozlišení 2400 × 1080 pixelů.

Čip Snapdragon 695 5G dovoluje hrát bez problémů i moderní hry, vzadu pak nalezneme hned tři různé kamery.

Foto: archív výrobce

Honor Magic5 Lite

Budoucí generace telefonů přitom budou ještě tenčí, jak ukázala společnost OnePlus. Koncept modelu 11 sice zatím sériovou výrobu potvrzenou nemá, ale na výstavišti bylo k vidění několik funkčních modelů.

V pase má tento telefon pouze 5,04 milimetru, pokud si tedy odmyslíme vystouplý ostrůvek s fotomobilem. Proti tomu tloušťka těch nejvýkonnějších mobilů současnosti se blíží jednomu centimetru.

Unikátní konstrukce

Dosáhnout takto kompaktních proporcí se podařilo díky zcela novému systému chlazení. Nejvýkonnější mobily, které cílí zpravidla na hráče, totiž nejsou žádní drobečkové – na rozměrech se negativně podepisuje aktivní chlazení s ventilátorem.

Takové řešení sice zvládne uchladit i ty nejvýkonnější mobilní čipsety, ale větší tloušťka není pro uživatele příliš atraktivní. Například Asus to už před lety u svého herního ROG Phonu vyřešil tak, že větráček udělal externí, uživatelé jej nasazovali na tělo telefonu jen ve chvílích, kdy dlouho hráli.

Koncept od společnosti OnePlus ukazuje, že to jde dělat i jinak. Telefon se tak chladí kapalinou, jejíž proudění lze vidět na poloprůhledném zadním krytu. Připomíná to pulsující žíly v našem těle s tím rozdílem, že tekutina uvnitř mobilního zařízení má modrou barvu.

Chlazení se nazývá Active CryoFlux a podle testů výrobce zvládne ochladit telefon v průběhu hraní v průměru o 2,1 °C, díky čemuž hry běží při nepatrně vyšším snímkování. Při nabíjení je teplota nižší o 1,6 °C.

Foto: archív výrobce

OnePlus 11 Concept

Opraveno raz dva

Nokia odhalila v Barceloně hned tři nové telefony – modely G22, C32 a C22. Všechny nabízejí až třídenní výdrž na jedno nabití, vylepšené fotoaparáty a vysokou odolnost.

Nejzajímavější je však Nokia G22, která je navíc prvním chytrým telefonem, jehož hlavním benefitem je zjednodušená opravitelnost i díky úzké spolupráci se společností iFixit. Lidé si díky tomu mohou smartphone snadno opravit doma za pár minut.

Jednoduše si tak lze vyměnit například poškozený displej, ohnutý nabíjecí konektor nebo baterii s nízkou kondicí. Jednotlivé díly jsou totiž jako skládačka, když se poškodí, vyměníte je za jiný. A patrně není potřeba dodávat, že doma to vyjde citelně levněji než v servisu.

Ceny a dostupnost oznámí u všech tří novinek výrobce až později.

Foto: archív výrobce

Nokia G22

Nezapomnělo se na tablety

Na výstavišti nechyběly pochopitelně ani tablety, společnost TCL přivezla hned dva. Jak už samotný název napovídá, Nxtpaper 11 láká na jedenáctipalcovou obrazovku s rozlišením 2K. Dotykový panel nabízí v mezigeneračním srovnání o 150 % vyšší jas, a tedy i lepší čitelnost na slunci. Vyzdvihnout si zaslouží také velký akumulátor s kapacitou 8000 mAh, díky kterému tablet vydrží pracovat bez zásuvky delší dobu.

Druhý tablet zvaný Tab 11 zaujme hned čtveřicí integrovaných reproduktorů a konstrukcí tenkou pouze 6,9 mm. Velmi příjemná je i hmotnost 462 g, díky čemuž na cestách nebude velkou přítěží.

Oba tablety od TCL by se měly začít prodávat v květnu, Nxtpaper 11 vyjde na baťovských 5999 Kč, Tab 11 bude o tisícovku levnější.

Foto: archív výrobce

TCL Nxtpaper 11

Nejde jen o změnu USB nabíječky. Majitelé nových iPhonů si za příslušenství připlatí

Mobil

Reklama

Související články

Apple oblékl iPhony 14 do nové barvy

Společnost Apple v úterý večer ukázala novou barevnou variantu iPhonů 14 a 14 Plus. Žluté provedení budou mít obchodníci skladem již příští týden,...

Nebezpečné hry šíří na Androidu viry

Prvenství ve statistikách antivirové společnosti Eset získal v uplynulém měsíci adware Andreed, tento škodlivý kód se ve statistikách objevuje pravidelně....

Výběr článků

Načítám