Hlavní obsah

V Číně rostou tajné továrny na čipy, Huawei tak chce obejít sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Už od loňského roku buduje čínská technologická společnost Huawei údajně s pomocí čínské vlády utajenou síť továren na výrobu polovodičů. Tvrdí to alespoň Asociace polovodičového průmyslu se sídlem ve Washingtonu, jejíž zprávu zveřejnila agentura Bloomberg.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Logo firmy Huawei

Článek

Obavy z krádeží duševního vlastnictví a možné špionáže ve prospěch Pekingu rozdmýchaly již v roce 2019 Spojené státy. Kvůli tomu čelí Huawei tvrdým americkým sankcím, nemá tak přístup k západním technologiím ani moderním čipům.

Podle agentury Bloomberg, která se odvolává na informace Asociace polovodičového průmyslu, se snaží čínský výrobce tyto sankce obejít právě budováním továren, ve kterých bude čipy vyrábět. Pomáhat mu v tom má údajně přímo čínská vláda, která firmě měla poskytnout odhadem 30 miliard dolarů (téměř 665 miliard Kč) s cílem podpořit tuto iniciativu.

Huawei již ovládá minimálně dva stávající výrobní závody a další tři jsou v procesu výstavby. Výsledné produkty jsou ale údajně distribuovány pod falešnými názvy firem.

K obvinění se zástupci společnosti Huawei zatím oficiálně nevyjádřili.

Obvinění ze špionáže a plošný zákaz? Čína se zastala společností ZTE a Huawei

Mobil

Z mobilního vrcholu byl Huawei vytlačen

Huawei byl ještě před uvalením sankcí druhým největším výrobcem mobilů na světě. Po zavedení sankcí se ale nedostal už ani do první pětky.

Kvůli sankcím jsou totiž již třetím rokem takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei rovněž vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android, jmenuje se Harmony OS.

EU zvažuje plošný zákaz

Zpráva o tajných továrnách na čipy přichází v době, kdy si Evropská unie (EU) pohrává s myšlenkou zakázat členským státům využívání síťových prvků tohoto čínského výrobce v rámci sítí páté generace. Brusel totiž integraci výrobků od Huawei do mobilních sítí považuje za bezpečnostní riziko.

Již dříve vydal doporučení, že by s ohledem na bezpečnost měly členské státy „vylučovat rizikové dodavatele z investic do technologií“. Podle listu Financial Times (FT) to však vzala v potaz pouze třetina zemí, když zakázala čínské společnosti Huawei účastnit se tendrů na budování kritických částí sítě 5G.

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton dosavadní doporučení údajně považuje za nedostatečné opatření, ohrožena je podle něj kolektivní bezpečnost Unie.

List FT se ve svém článku odvolává přímo na osoby obeznámené s postojem EU. Brusel by podle něj mohl rozhodnout o zákazu v případě, pokud se budou členské země – včetně Německa – nadále zdráhat přijmout příslušná opatření.

Očekává se však, že tento zákaz by nebyl zaveden dříve než příští rok. Mobilních telefonů Huawei, které využívají lidé v EU, by se tento zákaz nijak nedotkl.

Vyšachovat Huawei? Německé dráhy by to stálo až 400 milionů eur

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám