Hlavní obsah

Německý kyberúřad používá techniku Huawei, obavám ze špionáže navzdory

Berlín

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) je podle deníku Handelsblatt v kontroverzním postavení, když používá zařízení od čínské firmy Huawei. Toto rozhodnutí totiž bylo učiněno v době, kdy německé úřady zpřísňují svou kontrolu nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Logo firmy Huawei

Článek

Deník Handelsblatt se opírá o oficiální odpověď německé vlády na dotaz poslanců opozičních stran CDU/CSU, která uvádí, že BSI používá router od společnosti Huawei pro externí prezentace v místech, kde není jiný přístup k internetu, a telekomunikační součástky od společnosti Alcatel-Lucent Enterprise, která většinově patří čínské státní společnosti China Huaxin.

Zpráva také uvádí, že spolková vláda vylučuje jakékoli „ovlivňování datové nebo mobilní komunikační infrastruktury“ úřadu.

Německá železnice spoléhá při digitalizaci na čínský Huawei

Mobil

Nicméně německá vláda také připouští, že čínské technologie mohou být instalovány v komunikační infrastruktuře německé armády. Tyto informace jsou zvláště důležité v době, kdy úřady zkoumají, jestli se v systémech sítí páté generace (5G) nenalézají součástky, které by mohly ohrožovat bezpečnost Německa.

Obavy panují především z toho, že dodavatelé ze států, jako je Čína, nemusí podléhat kontrole tamních vlád, a že by tak mohli mít přímý přístup k německým mobilním sítím.

Ve hře je plošný zákaz

Týdeník Die Zeit začátkem března informoval, že Německo plánuje zakázat použití součástek od firem ZTE a Huawei pro sítě 5G.

Němečtí telefonní operátoři mají od úterka povinnost hlásit používání veškerých kriticky důležitých komponent, které jsou nainstalovány na jejich zařízeních, ale na dalším postupu v této otázce zatím neexistuje shoda na úrovni vládní koalice.

Spojené státy obviňují Huawei z krádeže technologií a podezřívají čínskou společnost ze špionáže pro tamní vládu, což ale společnost dlouhodobě odmítá. Kvůli obavám z možného rizika pro bezpečnost svých států už Británie, Švédsko a další evropské země zakázaly použití technologií Huawei v telekomunikačních sítích 5G a další země vyzvaly své operátory, aby se jim vyhnuli.

V roce 2018 označil český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost technologie čínských společností Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko a toto varování dosud nebylo odvoláno.

Stopka pro Huawei a ZTE. Německo chystá embargo na součástky pro 5G sítě

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám