Hlavní obsah

Obvinění ze špionáže a plošný zákaz? Čína se zastala společností ZTE a Huawei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Evropská unie (EU) si pohrává s myšlenkou, že by kvůli bezpečnosti 5G sítí zavedla plošný zákaz pro síťové prvky od společností Huawei a ZTE. Proti tomu se nyní ostře ohradila Čína, podle níž jsou všechna obvinění neopodstatněná. Je nutné zdůraznit, že celý spor se týká výhradně síťových prvků a nikoliv mobilních telefonů od těchto společností, jejich funkčnost nebude v EU nijak omezena.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Logo firmy Huawei

Článek

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí uvedl, že Evropská komise (EK) nemá „žádný právní základ ani konkrétní důkazy pro zákaz používání komponent od společnosti Huawei a ZTE“.

Peking zároveň podle agentury Reuters odmítl obvinění Západu, že zařízení společností Huawei a ZTE mohou být využívána pro špionážní účely – stejně jako dříve oba tito výrobci.

Brusel vydal již dříve doporučení, že by s ohledem na bezpečnost měly členské státy „vylučovat rizikové dodavatele z investic do technologií“. Podle listu Financial Times (FT) to však vzala v potaz pouze třetina zemí, když zakázala čínské společnosti Huawei účastnit se tendrů na budování kritických částí sítě 5G.

Obvinění se netýkají pouze společnosti Huawei, ale například také ZTE.

EU zvažuje plošný zákaz pro čínský Huawei. Kvůli bezpečnosti 5G sítí

Mobil

Kolektivní bezpečnost Unie

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton dosavadní doporučení údajně považuje za nedostatečné opatření, ohrožena je podle něj kolektivní bezpečnost Unie.

List FT se ve svém článku odvolává přímo na osoby obeznámené s postojem EU. Brusel by podle něj mohl rozhodnout o zákazu v případě, pokud se budou členské země – včetně Německa – nadále zdráhat přijmout příslušná opatření.

Očekává se však, že tento zákaz by nebyl zaveden dříve než příští rok.

Stopka v USA

Americká Federální komise pro spoje (FCC) už na konci loňského roku zakázala dovoz komunikačních technologií od těchto čínských výrobců do USA.

Washington již dříve vyzval své spojence, aby zakázali čínským společnostem přístup k důležitým komunikačním infrastrukturám.

Společnost Huawei obvinění ze špionáže dlouhodobě odmítá. Tvrdí, že žádný soud nikdy neshledal, že by se jeho zaměstnanci dopustili krádeže duševního vlastnictví.

Německá železnice spoléhá při digitalizaci na čínský Huawei

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám