Hlavní obsah

MWC 2024: Samsung není jediný, vlastní chytrý prsten chystá také Honor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Jihokorejská společnost Samsung letos debutovala s vlastním chytrým prstenem. I když mnoho detailů o modelu Galaxy Ring ještě tají, ze zájmu lidí na veletrhu MWC 2024 je jasné, že půjde o naprostý hit. Vlak si nechtějí nechat ujet ani další výrobci, a tak například Honor již v Barceloně potvrdil, že pracuje na vlastním chytrém prstenu.

Samsung Galaxy Ring na veletrhu MWC 2024 v BarceloněVideo: Reuters

 
Článek

(od našeho zpravodaje)

O chystaném zařízení se na MWC 2024 rozpovídal v rozhovoru se serverem CNBC šéf Honoru George Zhao. Ten nečekal na oficiální oznámení, případně tiskovou konferenci, jak bývá u podobných velkých společností zvykem, ale místo toho novinářům potvrdil, že práce jsou již v plném proudu.

„Máme takové řešení, na kterém nyní interně pracujeme. Takže v budoucnu si budete moci pořídit prsten od Honoru,“ prohlásil Zhao bez bližších detailů. Neprozradil tedy nic o tom, kdy by se novinka mohla začít prodávat či kolik bude stát. Otazník visí také nad nabízenými funkcemi a dovednostmi prstenu.

Chytré prsteny představují miliardový byznys

Hardware

Podle zatím poslední zprávy společnosti DataHorizzon Research dosáhl v roce 2022 celý trh s chytrými prsteny hodnoty 147,1 milionu USD, což odpovídá 3,4 miliardy korun. Toto číslo nemusí působit nijak zajímavě, pokud si neuvědomíme, že jedinými hráči na trhu jsou nyní malé a nepříliš známé společnosti – trh je tedy značně omezený.

Právě příchod technologických gigantů, jako je například i Honor, by to ale mohl změnit. Lze očekávat, že další velcí hráči budou následovat. Analytici z DataHorizzon Research proto předpověděli, že do roku 2032 by se měl celý trh s chytrými prsteny zvětšit až na 1 405,1 milionu USD (32,9 miliardy korun). Počítají přitom s tím, že každý rok se hodnota trhu zvýší o více než 25 %.

Co umějí chytré prsteny

Chytré prsteny dovedou zpravidla monitorovat základní zdravotní funkce a zároveň i sportovní aktivity, podobně jako chytré hodinky. Jsou ale kompaktnější a snadněji se nosí. Zatímco chytré hodinky většina z nás nenosí neustále, v případě prstenů je situace jiná – už jen díky tomu, že vydrží pracovat na jedno nabití klidně i celý týden, nosí je lidé pořád.

Jedním z největších hráčů na trhu je v současnosti finská společnost Oura, její model Oura Ring Heritage se nabízí za 299 USD (7010 Kč). Případní zájemci ale musí počítat s tím, že se neobejdou bez předplatného cloudových služeb. Bez nich totiž nebudou mít přístup k naměřeným údajům, každý měsíc vyjde na šest dolarů (140 Kč).

Změnit tento zažitý koncept se snaží RingConn Smart Ring, který se nabízí za 279 USD (6540 Kč). Společnost RingConn si totiž neúčtuje navíc vůbec nic. Tento prsten jsme minulý měsíc vyzkoušeli na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas.

RingConn Smart Ring na veletrhu CES 2024Video: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Oura Ring Heritage

Novinka od Samsungu

Je nicméně evidentní, že šéf Honoru v rozhovoru přímo reagoval na společnost Samsung, která tento týden na veletrhu MWC 2024 poprvé svůj chytrý prsten ukázala. Jedním dechem se ale sluší doplnit, že Galaxy Ring je ještě ve vývoji. Na prst jsme si tedy na výstavišti novinku navléknout nemohli, jihokorejský elektronický gigant ji ukazoval pouze za skleněnou vitrínou.

Prsten by měl podle zástupců společnosti vynikat dlouhou výdrží, velmi přesnými senzory a špičkovými snímači. Ty budou schopné monitorovat srdeční tep a spánkové fáze. S telefonem bude prsten komunikovat bezdrátově prostřednictvím standardu Bluetooth.

Konkrétněji však hardwarové parametry zástupci Samsungu na výstavišti komentovat nechtěli. Důvod je prostý – tím, že jde stále ještě o předprodukční vzorek, mohou se parametry přístroje změnit. Platí to pochopitelně pro kapacitu zabudovaného akumulátoru i použité senzory.

Zástupci jihokorejského elektronického gigantu nicméně zdůraznili, že cílem prstenu není nahradit funkce chytrých hodinek, ale spíše je doplnit.

Otazník zatím zůstává nad tím, kdy přesně se Galaxy Ring začne prodávat a kolik bude stát. Lze očekávat, že plnohodnotná premiéra by se mohla uskutečnit letos v létě, kdy by měla být odhalena také další generace skládacích mobilů s ohebným displejem Galaxy Z Fold a Galaxy Z Flip. To však zatím zástupci jihokorejského elektronického gigantu nepotvrdili.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Samsung Galaxy Ring na velké tiskovce v americkém San José

MWC 2024: Galaxy Ring naživo, Samsung míří do miliardového byznysu

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám