Hlavní obsah

Facebook kvůli koronaviru rozdělí médiím miliardy

– San Francisco
Novinky, mif

Řada lidí využívá Facebook nejen jako způsob, jak se ve virtuálním světě setkat se známými. Lidé často největší sociální síť na světě používají také pro šíření zajímavých zpravodajských článků. To je hlavní důvod, proč se nyní vedení Facebooku rozhodlo podpořit zpravodajská média dvěma a půl miliardami korun.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Facebook se zavázal, že zpravodajská média podpoří částkou 100 milionů dolarů, tedy v přepočtu zhruba 2,5 miliardy korun.

Více než dvoumiliardovou sumu chce vedení sociální sítě rozdělit na dvě části. Zhruba 25 milionů dolarů (622 milionů korun) věnuje Facebook formou nouzového grantu regionálním americkým médiím.

Koronavirus dává technologickým gigantům šanci zlepšit si pověst

Koronavirus

Zhruba pět desítek redakcí ve Spojených státech a Kanadě už peníze obdrželo. Právě média jsou jedním ze segmentů trhu, na které pandemie tvrdě dolehla. Jednotlivé redakce se potýkají s odlivem inzerentů a jejich budoucnost je kvůli nastalé situaci nejistá. Řada z nich proto snižuje náklady a propouští.

Zbylých 75 milionů dolarů, tedy v přepočtu bezmála 1,9 miliardy korun, bude Facebookem vynaloženo v dohledné době na reklamu u globálních zpravodajských organizací.

Facebook již loni přislíbil, že během tří let podpoří především americká regionální média postupně částkou 300 milionů dolarů (7,5 miliardy korun). Na těchto plánech by se navzdory krizi nemělo nic měnit.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám