Hlavní obsah

Čeká kryptoměny regulace? Zájem Rusů tomu nahrává, varuje analytik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Praha

Rusko si od minulého týdne pohrává s myšlenkou, že by mohlo od spřátelených zemí vybírat platby za plyn a ropu v bitcoinech. Analytik Martin Kysela nicméně upozornil na to, že zájem Moskvy o svět kryptoměn nahrává minimálně v rámci Evropské unie (EU) snahám o jejich regulaci.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropská centrální banka (ECB) společně s orgány Evropské unie totiž mohou svět kryptoměn chápat jako cestu, jak mohou Rusové snadno obcházet uvalené sankce.

„ECB a EU se bezpochyby budou snažit, jako již mnohokrát v minulosti, využít situaci k intenzivnější snaze o regulaci kryptoměnových aktiv. Již nyní můžeme pozorovat snahy o výrazné urychlení schvalovacího procesu legislativního rámce MiCA, který má právě kryptoaktiva v různých sférách jejich využití řešit,“ varoval Kysela z portálu Trhy.cz.

Moskva blufuje, nebo je zoufalá? Ekonom hodnotí platby v bitcoinech

Internet a PC

„Pravda je, že stanovení jasných pravidel může poskytnout kryptoměnám dlouho očekávané mantinely a ukotvit je pevněji v rámci finančního sektoru. Na druhou stranu vyvstávají otázky spojené se snahou o manipulaci a omezování uživatelů kryptoměn. Tato sféra si přitom na své svobodě, decentralizaci a nezávislosti na státním aparátu i centrálních bankách zakládá,“ doplnil Kysela.

Z dosavadního návrhu MiCA přitom podle něj „není jednoznačně patrné, jakým způsobem mají být případné regulace nastavené, a jde tak zatím spíše o plácnutí do vody bez reálného dopadu“. „Je však pravděpodobné, že snahy o významné urychlení schvalování MiCA budou pokračovat a bude bezpochyby zajímavé sledovat aktuální vývoj v následujících měsících,“ doplnil analytik.

Za ropu a plyn půjde platit v bitcoinech, zvažuje Rusko. Ale ne pro všechny

Internet a PC

Jen pro přátelské země

Otázku plateb prostřednictvím kryptoměny nastolil minulý týden ruský předseda energetického výboru Kongresu Pavel Zavalnyj. Ten ve čtvrtek navrhl, aby od spřátelených zemí Moskva přijímala platby i v bitcoinech.

„Číně jsme dlouho navrhovali, aby přešla na platby v národních měnách – rublech a jüanech. Turecko by mohlo používat rubly nebo liry. S těmito zeměmi bychom mohli obchodovat také v bitcoinech,“ prohlásil Zavalnyj.

Server BBC upozornil, že snahu Ruska o platby v bitcoinech lze chápat jako pokus o posílení hodnoty rublu. Ten kvůli sankcím za vpád ozbrojených sil na Ukrajinu letos ztratil již více než 20 procent ze své hodnoty.

Putin nařídil Gazpromu, aby za plyn přijímal jen platby v rublech

Válka na Ukrajině

Nařízení Putina

Platby za plyn a ropu v rublech požaduje prezident Vladimir Putin, který to oznámil minulý týden ve středu. Opatření se má týkat zemí, které Rusko nepovažuje za přátelské a které proti Rusku zavádějí tvrdé ekonomické sankce. Mezi ně patří země EU, USA, Velká Británie, Japonsko, Kanada, Norsko, Singapur, Jižní Korea, Švýcarsko a Ukrajina.

Rusko navzdory sankcím zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy.

Ruský plyn zatím proudí podle smluv

Ekonomika

Reklama

Související články

Bitcoin se opět prodává za milion korun

Citelný skok směrem vzhůru zaznamenala v noci z neděle na pondělí nejznámější kryptoměna na světě. Díky tomu se bitcoin opět obchoduje za částky přesahující...

Výběr článků

Načítám