Hlavní obsah

Bitcoin se opět prodává za milion korun

Citelný skok směrem vzhůru zaznamenala v noci z neděle na pondělí nejznámější kryptoměna na světě. Díky tomu se bitcoin opět obchoduje za částky přesahující jeden milion korun. Posílilo také ethereum, jak dokládají data specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Přesně před týdnem se bitcoin obchodoval za 944 180 Kč. Kurz nicméně posiloval prakticky během celého uplynulého týdne, už během víkendu se tak jedna virtuální mince prodávala za 988 930 Kč.

V noci z neděle na pondělí zaznamenala nejznámější kryptoměna další skok směrem vzhůru, když kurz činil 1 055 510 Kč. Takto vysoká hodnota přitom byla naposledy zaznamenána na začátku ledna – předtím, než přišel propad až na 726 220 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Platba za plyn a ropu v bitcoinech

Analytici v minulých týdnech svorně tvrdili, že současný růst je paradoxně způsoben válkou na Ukrajině. Jednotlivé burzy totiž nechtěly omezit své podnikání v Rusku a tamní obyvatelé mohou využívat kryptoměny k obcházení uvalených sankcí.

Vědomi si toho jsou patrně i samotní Rusové. Předseda ruského energetického výboru Kongresu Pavel Zavalnyj minulý týden ve čtvrtek navrhl, aby Moskva od spřátelených zemí přijímala platby za plyn a ropu v bitcoinech.

Za ropu a plyn půjde platit v bitcoinech, zvažuje Rusko. Ale ne pro všechny

Internet a PC

„Číně jsme dlouho navrhovali, aby přešla na platby v národních měnách – rublech a jüanech. Turecko by mohlo používat rubly nebo liry. S těmito zeměmi bychom mohli obchodovat také v bitcoinech,“ prohlásil Zavalnyj.

Server BBC upozornil, že snahu Ruska o platby v bitcoinech lze chápat jako pokus o posílení hodnoty rublu. Ten kvůli sankcím za vpád ozbrojených sil na Ukrajinu letos ztratil již více než 20 procent ze své hodnoty.

Moskva blufuje, nebo je zoufalá? Ekonom hodnotí platby v bitcoinech

Internet a PC

Ethereum posílilo také

Růst hodnoty je patrný také u etherea. Druhá nejznámější kryptoměna se před týdnem obchodovala za 64 250 Kč, v pondělí ráno to bylo už za 74 550 Kč. Na začátku března přitom kurz činil 65 560 Kč za jednu virtuální minci.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě (odhadu míry kolísání hodnoty v čase). Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Reklama

Související články

Ruská agrese srazila svět kryptoměn na kolena

Ruská invaze na Ukrajinu zasáhla i svět kryptoměn. Nejznámější bitcoiny vykázaly ve čtvrtek nejhorší výsledek v letošním roce, dvouciferným tempem ztrácí...

Výběr článků

Načítám