Hlavní obsah

Bitcoin se vyšplhal na nejvyšší kurz za poslední rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prudký růst hodnoty bitcoinu z minulého týdne dál pokračuje. V pondělí kurz nejznámější kryptoměny pokořil pomyslnou hranici 700 000 Kč, což je nejvyšší hodnota za uplynulých 12 měsíců. Posilují také další virtuální mince, vysoké kurzy byly zaznamenány například u etherea. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Ještě v předminulém týdnu se bitcoin obchodoval za 615 625 Kč, před týdnem – v pondělí ráno – už nicméně měla jedna virtuální mince hodnotu 656 336 Kč. Růst pokračoval navzdory drobným výkyvům prakticky celý uplynulý týden, až se během tohoto pondělí vyhoupl na 710 740 Kč.

Pro zajímavost přesně před rokem se bitcoin obchodoval za 478 938 Kč. Letošní rok nicméně nejznámější kryptoměna na světě odstartovala na 380 890 Kč. Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Kryptoměny využívá 425 milionů lidí, dolarových milionářů je ale jen zlomek

Internet a PC

Pozitivní zprávy z USA

Analytici už v minulém týdnu předpověděli, že kurz bude v nadcházejících týdnech stoupat. Kryptoměnové trhy totiž pozitivně předminulý týden ovlivnila zpráva, že regulační orgány v USA nebudou podávat odvolání proti žádosti společnosti Grayscale o vytvoření bitcoinového ETF. Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze.

„Zprávy v USA ohledně žádosti o ETF společnosti Grayscale mají pro bitcoinový trh potenciálně velmi významné důsledky. Příběh o schválení ETF se spotovou cenou je pro trh s bitcoiny již několik měsíců dominujícím příběhem,“ vysvětlil nárůst kurzu Simon Peters, eToro analytik kryptotrhů.

„Zatímco překážky bránící schválení opadávají, naděje investorů stále rostou, protože doufají, že bychom se těchto produktů mohli na trhu dočkat co nejdříve,“ podotkl analytik.

Roste i ethereum

Společně s bitcoinem povyskočily směrem vzhůru také kurzy dalších kryptoměn. „Pozitivní vývoj zaznamenalo také ethereum, které na trhu posílilo přibližně o 4 %,“ doplnil Peters.

Například ethereum se nabízelo ještě předminulý týden za 35 689 Kč, minulé pondělí už ale hodnota činila 37 282 Kč. Tento týden v pondělí kurz druhé nejznámější kryptoměny stoupl na 39 519 Kč.

Na začátku letošního roku kurz etherea činil 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Češi letos zobchodovali kryptoměny za 1,8 miliardy korun

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám