Hlavní obsah

Bitcoin raketově vystřelil, pokořil hranici 900 000 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr letošního roku kryptoměnám přeje, kurzy rostou prakticky u všech virtuálních mincí. Nejdramatičtější nárůst je pochopitelně v případě bitcoinu, který je s velkou převahou nejhodnotnější kryptoměnou na trhu. Kurz se v pondělí vyšplhal dokonce až nad hranici 900 tisíc korun. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Článek

Letošní rok nejznámější kryptoměna na světě odstartovala na 380 890 Kč. Už v létě však byla nad 600tisícovou hranicí. Další výrazný skok nastal v listopadu, kdy se hodnota bitcoinu vyšplhala až na 855 608 Kč.

Uplynulé týdny se však vyznačovaly vysokou volatilitou, kdy kurz poskakoval klidně i o desítky tisíc korun během jediného dne směrem nahoru i dolů.

V pondělí ráno nicméně hodnota raketově vystřelila až na 933 453 Kč, což je suverénně nejvyšší hodnota celého letošního roku. Naposledy měla nejznámější kryptoměna na světě takovou hodnotu vloni v březnu. Přesně před týdnem se přitom jedna virtuální mince nabízela za 828 274 Kč.

Další týden plný zvratů? Co ovlivní kurz bitcoinu

Internet a PC

Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Podobně jako bitcoin rostou také další kryptoměny, i když v samotné hodnotě růst není tak markantní jako v případě nejznámější a zároveň i nejhodnotnější kryptoměny. Například ethereum se před týdnem nabízelo za 48 257 Kč, v pondělí ráno však kurz činil 50 545 Kč.

Naposledy přitom ethereum prolomilo 50tisícovou hranici v květnu 2022.

Na začátku letošního roku kurz etherea činil 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Trezor uschová miliardy, přesto se vejde do kapsy

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám