Hlavní obsah

Vyšší kurzy zabraly. Češi nakoupili v říjnu kryptoměny za 300 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Objem obchodů s kryptoměnami v říjnu vzrostl meziměsíčně o pětinu na více než 300 milionů korun. Za letošních deset měsíců se v Česku zobchodovala kryptoměna za 3,15 miliardy Kč, což je o dvě procenta více než loni. Vyplývá to z údajů, které poskytl obchodník Bit.plus.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin - ilustrační snímek

Článek

„Kryptoměny a zejména dominantní bitcoin zaznamenaly v říjnu výrazné oživení. To se projevilo růstem poptávky, a tedy i cen. Důvodem je především slibný vývoj kolem schvalování bitcoinového fondu ETF a s tím spojená očekávání,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Cena bitcoinu se v podle serveru CoinMarketCap zvýšila na přelomu října a listopadu až na 831 275 Kč, zkraje října kurz činil přitom jen 622 922 Kč, na začátku roku dokonce jen 380 890 Kč.

Přijde růst, nebo pád? Kurz bitcoinu ovlivňuje více faktorů

Internet a PC

Pro úplnost dodejme, že zatím absolutní rekord si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Bitcoin tak podle analytika Portu Lukáše Rašky navýšil svou dominanci mezi kryptoměnami a jeho tržní hodnota nově tvoří přes 50 procent z celkového ohodnocení kryptoměnového trhu.

Zaklínadlo jménem ETF

ETF fondy by podle investičního manažera Wood & Company Tomáše Kacerovského umožnily investovat do bitcoinu formou klasického cenného papíru, a to v libovolných objemech. To otevře bránu zejména institucionálním investorům, kteří v současnosti mají jen omezenou možnost na kryptoměnovém trhu investovat.

Jejich vstup skrze ETF může významně působit na růst cen bitcoinu a s ním i celého kryptoměnového trhu.

Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Chystaný Bitcoin Spot ETF by mohl přinést na trh s kryptoměnami miliardy dolarů.

Investoři a spekulanti se vznik ETF snaží předběhnout a skupují bitcoin a další kryptoměny. Tím se zvyšuje poptávka a cena bitcoinu roste již nyní
Tomáš Kacerovský, investiční manažer Wood&Company

Datová analytická společnost CryptoQuant odhadla, že pokud emitenti, kteří požádali o zařazení bitcoinového ETF, vloží do ETF pouhé 1 % svých spravovaných aktiv, na trh by mohlo přibýt přibližně 155 miliard dolarů (3,58 bilionu Kč).

„Investoři a spekulanti se však vznik ETF snaží předběhnout a skupují bitcoin a další kryptoměny. Tím se zvyšuje poptávka a cena bitcoinu roste již nyní. Jestli se jim spekulace vyplatí, zjistíme nejpozději v lednu 2024, kdy se americká komise pro cenné papíry SEC musí vyjádřit a ETF schválit, nebo neschválit,“ podotkl Kacerovský.

Z vyjádření amerického regulátora SEC a dalších vládních představitelů přitom podle ředitele firmy 2Bminer Jakuba Hlavenky vyplývá, že se nestaví negativně proti vzniku ETF.

„Vše tedy směřuje k schválení těchto fondů a otázkou již není zda, ale kdy. Lze tedy očekávat velký skok, a to podstatně dříve než během února 2024,“ dodal.

Bitcoin využívá 210 milionů lidí, žádná kryptoměna není populárnější

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin se stále drží vysoko. A není jediný

Bitcoinu se podařilo po více než roce prolomit v minulém týdnu 800tisícovou hranici. Dramatický pád následně nepřišel, nejznámější kryptoměna na světě se stále...

Výběr článků

Načítám