Hlavní obsah

Další týden plný zvratů? Co ovlivní kurz bitcoinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulém týdnu poskakoval bitcoin jako zběsilý, klidně i o několik desítek tisíc korun během pouhých 24 hodin. Co ale čeká nejznámější kryptoměnu na světě v dohledné době? Kurz by mohlo ovlivnit hned několik očekávaných událostí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Trh s bitcoinem – pochopitelně i s dalšími kryptoměnami – čeká nicméně náročný týden, kdy by vývoj kurzu mohla ovlivnit řada událostí a oznámení. „V úterý také společnost Nvidia oznamuje své nejnovější výsledky. Tato firma se stala ukázkovým modelem revoluce v umělé inteligenci. Kryptoměny budou na oznámení firmy pravděpodobně reagovat,“ podotkl Simon Peters, analytik kryptotrhů v eToro.

„Ve středu ve Velké Británii ministr financí Jeremy Hunt zveřejní podzimní prohlášení vlády. Ačkoli bylo dopředu uvedeno jen málo informací, hovoří se o klíčových daňových škrtech, zatímco investoři do kryptoaktiv budou sledovat další novinky v tomto sektoru ve Spojeném království,“ podotkl Peters.

Paradoxně mohou kurzy reagovat i na volno. „Americké finanční trhy jsou ve čtvrtek zavřené na svátek Díkůvzdání, zatímco černý pátek zahajuje sezonu předvánočních nákupů. Den díkůvzdání má tendenci vytvářet řídké objemy obchodů, což může vést k volatilitě na hlavních investičních trzích, včetně kryptoobchodů,“ doplnil analytik kryptotrhů.

Kdo je Satoši Nakamoto? Tvůrce bitcoinu je i po 15 letech neznámý

Internet a PC

Kurz bitcoinu

V uplynulých týdnech poskakoval kurz bitcoinu jako zběsilý. Předminulý týden se nejznámější kryptoměna obchodovala podle specializovaného serveru CoinMarketCap za 867 245 Kč, v minulém týdnu však kurz klesl až na 792 704 Kč. Tento týden bitcoin odstartoval na 842 031 Kč, v úterý v poledne měla jedna virtuální mince prakticky totožnou hodnotu – konkrétně 836 085 Kč.

V meziměsíčním srovnání si ale bitcoin výrazně polepšil. „Za poslední měsíc cena bitcoinu vzrostla o 25 %. Na trhu se přitom zatím nestalo nic zásadního. Aktuální růst je tedy zejména způsoben zprávami o bitcoinovém ETF a jeho potenciálním schválení. Zajímavé je také načasování této zprávy, která přichází před očekávaným bitcoin halvingem (tzv. dalším půlením bitcoinu, pozn. red.). Ta nás čeká na jaře 2024,“ prohlásil pro Novinky.cz Štěpán Uherík, finanční ředitel společnosti SatoshiLabs, která vyrábí kryptopeněženky Trezor.

„Kurz bitcoinu se obecně řídí podle běžné tržní síly, jako je nabídka a poptávka. ETF aktuálně žene poptávku nahoru. Nabídka bitcoinu ovšem v čase klesá skrze takzvané půlení bitcoinu (halving). Přidejme k tomu lidskou psychologii, kdy spekulanti chtějí rychle zbohatnout, a máme kombinaci, která vytváří to, co můžeme pozorovat i nyní. Fantastické titulky o bitcoinu, které způsobují krátkodobé investiční davové šílenství. Neměl by se ale zastínit fakt, že bitcoin od svého vzniku v průměru vcelku stabilně roste,“ doplnil Uherík.

Posílily i další kryptoměny

Bitcoin přitom není jedinou kryptoměnou, jejíž hodnota se během pár týdnů zvýšila o desítky procent. „Mezi nejvýkonnějšími kryptoměnami na eToro byla minulý týden Fetch.ai, jejíž cena vzrostla o necelých 20 %, protože řada dalších kryptoaktiv souvisejících s umělou inteligencí a dalších investic zaznamenala během týdne silnou výkonnost,“ komentoval aktuální vývoj Simon Peters.

Pro zajímavost: na začátku letošního roku kurz etherea činil 27 010 Kč, v první polovině listopadu to však bylo už za 49 065 Kč, což je nejvyšší hodnota za letošní rok. Tento týden v pondělí odpoledne se jedna virtuální mince nabízela za 45 862 Kč, v úterý v poledne hodnota činila 45 116 Kč.

„Aktuálně je zajímavé porovnání výkonu dvou nejznámějších kryptoměn, bitcoinu a etherea. Nejdříve to dlouho vypadalo, že tuto ‚rally‘ potáhne bitcoin a ethereum bude ztrácet. Důvodem byl fakt, že se mluvilo pouze o bitcoinovém ETF a u etherea bylo ticho po pěšině,“ podotkl Roman Valihrach, zakladatel a CEO české kryptoměnové burzy Coinmate.

To se však v první půlce listopadu změnilo. „Ve čtvrtek 9. listopadu ale pronikla na veřejnost informace, že si Blackrock zaregistroval společnost s názvem iShares Ethereum Trust. Jak už napovídá název, jedná se o první krok pro potenciální žádost o ethereové ETF. Tato informace vrátila krev do žil fanouškům etherea a to si během jednoho dne připsalo 12 %. Blackrock situaci nekomentoval a zatím je vše spíše na úrovni spekulace. Bude ale zajímavé sledovat, jak se celá situace vyvrbí,“ doplnil Valihrach.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Bitcoin využívá 210 milionů lidí, žádná kryptoměna není populárnější

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám