Hlavní obsah

Trezor uschová miliardy, přesto se vejde do kapsy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne trezor, většina lidí si představí menší či větší skříň z kovových plátů, do které můžeme ukládat všechny své cennosti. Miliardy ale dnes už můžete nosit doslova po kapsách, slouží k tomu Trezor s velkým T. Jde o kryptoměnovou peněženku, která se letos před Vánocemi dočkala již třetí generace.

Představení kryptopeněženky Trezor Safe 3Video: archiv výrobce

 
Článek

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny – či dalšími kryptoměnami, potřebuje vlastní peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu. Takováto peněženka přitom nemusí existovat pouze ve virtuálním světě.

Lidé, kteří zpravidla investují do kryptoměn větší sumy, si zpravidla pořizují vlastní hardwarové peněženky. S trochou nadsázky se dá říci, že jde o speciální datové úložiště, které není o moc větší než obyčejný flash disk.

Všechny hardwarové peněženky ale staví na robustních bezpečnostních prvcích pro ukládání kryptografických dat, mají tedy speciální bezpečnostní čipové řešení a zpravidla i vlastní operační systém.

Nejde jen o bitcoin. Které kryptoměny jsou mezi Čechy nejpopulárnější?

Internet a PC

Uschová 7000 různých kryptoměn

Na novou hardwarovou peněženku láká před Vánocemi také skupina SatoshiLabs se sídlem v Praze, která vyrobila vůbec první hardwarovou peněženku. Novinka však již nese číslovku 3, v obchodech je ji možné pořídit za 1899 Kč.

Peněženka Trezor Safe 3 cílí na nové zájemce o kryptoměny. Její ovládání je intuitivní, je dostupná ve čtyřech barevných provedeních. Hlavní novinkou je podle tvůrců speciální čip „secure element“, který ještě více posiluje zabezpečení v případě ztráty peněženky a snahy o její fyzické prolomení.

„Nejde však pouze o hardware, součástí celého ekosystému, který usnadňuje uživatelům správu kryptoměn, je též aplikace Trezor Suite. Ta umožňuje nákup, prodej, spoření a další funkce v bezpečném prostředí Trezoru,“ prohlásil šéf Trezoru Matěj Žák.

Zdůraznil přitom, že Trezor Safe 3 podporuje kromě bitcoinu a etherea také 7000 dalších kryptoměn. „Chápeme, že zejména pro nováčky může být tzv. self-custody zastrašující a složité. Proto jsme novinky navrhli s ohledem na začátečníky a produkty jsou plné prvků, které zajišťují bezpečnost digitálních aktiv. Správa kryptoměn je nyní snadnější než kdykoli předtím, a to díky mobilní aplikaci Trezor Suite,“ podotkl Žák.

V praxi to znamená, že na jednu kryptoměnovou peněženku můžete uložit klidně i miliardy korun v kryptoměnách. Jak je z řádků výše patrné, nadpis tohoto článku tedy nebyl ani trochu nadnesený – Trezor Safe 3 se totiž navzdory svým možnostem vejde opravdu do každé kapsy.

Další novinky

Společně s hardwarovou peněženkou Trezor Safe 3 byla na trh uvedena také novinka zvaná Trezor Keep Metal, která představuje řešení pro uchování tzv. recovery seedu. Jedná se o odolné zařízení pro zaznamenání klíče určeného k obnově kryptoměnové peněženky.

Cena modelu Trezor Keep Metal vyjde na 2399 Kč.

Trezor Keep Metal slouží k zabezpečení recovery seeduVideo: archív výrobce

Skupina SatoshiLabs nabídla skalním fanouškům také limitovanou edici hardwarové peněženky Safe 3 Bitcoin-only s možností uchovat pouze bitcoin. Těch bylo k dispozici 2013 kusů, výrobce tak odkazoval na rok založení společnosti. Zájem byl ale tak vysoký, že se novinka okamžitě vyprodala a v současnosti už není dostupná.

Novinkami chtějí tvůrci první hardwarové kryptopeněženky – podle vlastního vyjádření – pomoci především nováčkům a začátečníkům v kryptoměnách na cestě k nezávislé kontrole nad jejich financemi.

Kryptopeněženka Trezor Safe 3 Bitcoin-only byla k mání v limitované edici 2013 kusůVideo: archív výrobce

Nová konkurence pro bitcoin. Šéf OpenAI startuje Worldcoin

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám