Hlavní obsah

Ruské hackerské útoky často doprovázejí vojenské údery na Ukrajině

Boston/Kyjev

Nejméně šest různých hackerských skupin napojených na Kreml provedlo zhruba od začátku ruské invaze na Ukrajinu přes 237 kybernetických operací – včetně útoků – proti ukrajinským cílům, uvedla společnost Microsoft. Americká softwarová firma tvrdí, že zaznamenala téměř 40 destruktivních útoků, které mířily na stovky systémů. Podle stanice CNN její údaje odhalují širší rozsah údajných ruských kybernetických útoků během invaze na Ukrajině, než bylo dosud zdokumentováno.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruští hackeři téměř polovinu ničivých útoků vedli proti kritické infrastruktuře, mnohdy současně s fyzickými útoky, upozorňuje s odvoláním na zprávu společnosti agentura AP. Zástupce šéfa ukrajinského úřadu pro speciální komunikaci a informační ochranu Viktor Žora podle ní ve středu novinářům řekl, že kybernetické útoky na telekomunikace se někdy časově shodovaly například s dělostřeleckým ostřelováním.

„Během války ruské kybernetické útoky občas nejen zhoršovaly funkce cílových organizací, ale snažily se také narušit přístup občanů ke spolehlivým informacím a kriticky důležitým službám a otřást důvěrou ve vedení země,” uvádí se ve zprávě firmy.

Hackeři škodí na Ukrajině. Celé skupiny se přidávají na stranu Ruska

Bezpečnost

Viceprezident Microsoftu Tom Burt zmiňuje například kybernetický útok na ukrajinskou vysílací společnost na začátku března, tedy ve stejný den, kdy Rusko podniklo raketový útok na televizní věž v Kyjevě. Upozorňuje také na škodlivé e-maily, které Ukrajinci začali dostávat v době, kdy ruské invazní síly oblehly Mariupol. E-mail křivě obviňoval ukrajinskou vládu, že obyvatele země „opustila”.

Ruští hackeři podle Microsoftu zničili data v desítkách organizací na Ukrajině a způsobili „chaotické informační prostředí”. Společnost podle AP dále uvádí, že nebyla schopna vyhodnotit širší strategický dopad ruských kybernetických operací. Burt však zároveň varoval, že se ruské kybernetické útoky budou v průběhu konfliktu zřejmě stupňovat.

Útočí i v Česku

Proruští hackeři přitom útočí i mimo Ukrajinu, například také v Česku. Kybernetičtí nájezdníci sestřelili web vlády, policie, hasičů, ale také stránky některých regionálních letišť nebo Českých drah. K útokům na tuzemské cíle se přihlásila proruská hackerská skupina Killnet.

Hackeři využili při svých kybernetických nájezdech techniku DDoS (Distributed Denial of Service). Tyto útoky mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackeři sestřelili portál ministerstva vnitra, policie i hasičů

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám