Hlavní obsah

Rusové vyřadili z provozu stránky finského parlamentu. Nefungují už druhý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Stránky finského parlamentu jsou od úterního odpoledne mimo provoz. Portál se podle prohlášení zákonodárného sboru stal cílem kybernetického útoku. K tomu se později na síti Telegram přihlásila skupina ruských hackerů, kteří zdůvodnili své počínání snahou sousední země stát se členem NATO, uvedla agentura DPA.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stránky zákonodárného sboru přestaly fungovat v úterý kolem 14:30 SELČ a ve středu dopoledne stále nebyly v provozu. „Parlament přijal opatření na omezení útoku," uvedl sněm v tiskovém prohlášení. Jeho technici pracují na omezení dopadu škod a opětovném zprovoznění stránek.

Podle prohlášení parlamentu se portál stal terčem DDoS útoku. Takovéto kybernetické nájezdy mají vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech klidně i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Norsko se stalo terčem kybernetického útoku, podezírá proruskou skupinu

Bezpečnost

Ruská skupina NoName057(16)

Podle agentury DPA a místních médií se k vyřazení portálu z provozu přihlásila na síti Telegram ruská skupina NoName057(16). Ta uvedla, že „přátelsky navštívila" sousední zemi kvůli snahám Helsinek vstoupit do Severoatlantické aliance. Stejná skupina se přihlásila k obdobným aktivitám v Polsku či Norsku.

Kybernetickému útoku na konci července čelila finská agentura STT, což velmi ztížilo její fungování a vydávání zpráv. V dubnu pak někdo zaútočil i na portály ministerstva obrany a vlády. Finské tajné služby varovaly, že země bude pravděpodobně čelit rostoucímu počtu útoků po internetu z Ruska.

V reakci na ruskou agresi proti Ukrajině se Finsko a Švédsko rozhodly přehodnotit svou dosavadní politiku neutrality a požádaly o vstup do NATO. O žádosti nyní rozhodují parlamenty členských zemí Severoatlantické aliance. Přes dvě třetiny států NATO již s krokem souhlasily.

DDoS útoky jsou v Česku na ústupu

Bezpečnost

Reklama

Související články

NÚKIB je pod palbou hackerů už týden

Kybernetické útoky na web Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) trvají už týden. Úřad je ale zmírňuje, aby obsah webu byl pro...

Výběr článků

Načítám