Hlavní obsah

Po čtyřech hodinách u telefonu přišel senior z Olomouce o půl milionu korun

Olomouc

Obětí podvodníků s kryptoměnou se stal počátkem týdne 82letý muž z Olomouce. Po čtyřhodinovém telefonátu, který začal gratulací k výhře bitcoinů, přišel o přibližně půl milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Právo o případu ve středu informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

„Olomoučan přijal hovor od neznámého muže, který mu pogratuloval k výhře bitcoinů v hodnotě 21 tisíc eur (zhruba půl milionu korun),“ uvedla mluvčí.

„Muž ke své smůle slovům volajícího uvěřil a nechal si pod záminkou zaslání výhry nainstalovat do svého počítače i mobilního telefonu software pro vzdálenou správu,“ dodala.

Hlas v telefonu nabízel peníze za bitcoiny. Zvědavého seniora nezastavila ani banka

Krimi

Jakmile měl podle ní neznámý muž přístup do seniorova počítače, nainstaloval v něm ještě několik dalších programů.

Na základě požadavku mu navíc důvěřivec nahlásil veškeré přístupové údaje k účtům, které měl vedeny u několika českých, ale i zahraniční banky.

Tři muži z Mělnicka chtěli vydělat na virtuálních měnách. Přišli o miliony

Bezpečnost

„Poté se nechal přesvědčit k tomu, že pro vyplacení výhry je třeba shromáždit peníze ze svých bankovních účtů pouze na jeden. S tím však neměl senior takřka žádnou práci,“ konstatovala Vaňharová.

„Transakce prováděl přes vzdálený přístup volající, důvěřivý muž mu pouze přeposílal bezpečnostní PIN kódy potřebné k potvrzení plateb. Neznámý jej ujišťoval, že jakmile na daný účet dojdou veškeré platby, které společnými silami odeslali, připojí se k nim i výhra,“ doplnila.

Telefonická komunikace podle ní trvala zhruba čtyři hodiny, během níž podvodník opakovaně hovor ukončoval a zpět volal z několika různých čísel.

Jako houby po dešti. Přibývá podvodů zaměřených na fanoušky kryptoměn

Bezpečnost

„Následující den muže kontaktoval s tím, že do půl hodiny budou slibované peníze připsány na jeho účet. K tomu však nedošlo, a proto se oklamaný muž snažil dotyčného kontaktovat na všech telefonních číslech, ze kterých mu volal. Bohužel mu hovor nikdo nepřijal. Muž přišel o zhruba půl milionu korun,“ poznamenala mluvčí.

Jihlavští kriminalisté prověřují podvodné nabídky investování do kryptoměn

Bezpečnost

V úterý se senior obrátil na policii. Kriminalisté nyní případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. V případě dopadení hrozí pachateli až čtyři roky vězení.

Ve stejný den přijali olomoučtí policisté další oznámení o podvodu kvůli údajné investici v kryptoměně. Počet takových případů narůstá.

Senior chtěl zhodnotit úspory. Internetový podvodník z něj vytáhl čtvrt milionu

Bezpečnost

„Opět apelujeme na občany, aby byli při svém počínání v kyberprostoru a při komunikaci s cizími lidmi velmi obezřetní,“ dodala v této souvislosti Vaňharová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám