Hlavní obsah

Jihlavští kriminalisté prověřují podvodné nabídky investování do kryptoměn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Jihlavští kriminalisté prověřují podvodné nabídky na investování do kryptoměn. Dva podvedení umožnili instalováním zadané aplikace přístup ke svému internetovému bankovnictví. V jednom případě muž tratil několik set tisíc korun, které mu odešly z účtu nebo o ně přišel při transakcích zdůvodněných jako nákup bitcoinů. Vzhledem k výši škody hrozí pachateli vězení až na osm let, sdělila mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Muže kontaktovala osoba na sociální síti a nabídla mu možnost investování do kryptoměny. Po několika dnech mu zavolal jiný člověk. Vyzval ho, aby nainstaloval aplikaci se zdůvodněním, že je to nutné k praktické ukázce nákupu bitcoinů. Muž tak podvodníkovi umožnil dálkový přístup k počítači.

Další podvedená žena zareagovala na inzerát na sociální síti nabízející rychlý výdělek investováním do kryptoměn. Pak jí někdo zavolal a začal s ní investice probírat. Žena měla zaplatit vklad a nainstalovat aplikaci. Z účtu jí pak podle policie odešly desítky tisíc korun. V tomto případě hrozí pachateli za podvod až pětileté vězení.

Jinému podvedenému muži přišla informace o možnosti investování do kryptoměny prostřednictvím e-mailu. Odkaz ho přesměroval na stránky, kde si vytvořil účet, vyplnil údaje a pomocí internetového bankovnictví zaplatil poplatek. Kromě poplatku mu ale z účtu odešly peníze na účty v různých státech. V tomto případě policie výši škody neuvedla.

Jako houby po dešti. Přibývá podvodů zaměřených na fanoušky kryptoměn

Bezpečnost

Útoků výrazně přibylo

Bezpečnostní experti varovali již dříve, že podvodů v souvislosti s kryptoměnami výrazně přibylo. Od začátku roku odhalila společnost Kaspersky více než 1500 globálních podvodných nástrojů zaměřených na potenciální investory do kryptoměn nebo uživatele, kteří se zajímají o jejich těžbu.

Během letošního roku bezpečnostní experti také varovali před více než 70 000 pokusy uživatelů navštívit takovéto stránky a zabránili více než 320 tisícům potenciálních útoků.

„V poslední době roste zájem o kryptoměny a útočníci si tuto příležitost nenechají ujít. V hledáčku podvodníků se mohou ocitnout jak ti, kteří chtějí do kryptoměn investovat nebo je těžit, tak i běžní držitelé těchto prostředků,“ varoval Alexej Marčenko, vedoucí oddělení vývoje metod kontroly obsahu ve společnosti Kaspersky.

Bitcoin vystřelil nad 50 000 dolarů. Poprvé od května

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám