Hlavní obsah

Podvodné investiční stránky přibývají jako houby po dešti. A bude hůř

Novinky, Lenka Zoulová

Rychle rostoucí kurzy kybernetických měn nejsou lhostejné ani počítačovým pirátům, jak upozornili bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset. Ti již zachytili první podvodné investiční stránky, které se snaží uživatele připravit o peníze či osobní data. Falešné weby se přitom nyní množí jako houby po dešti.

Foto: repro Eset

Ukázka podvodných investičních stránek

Článek

V posledních dnech se velice často hovoří o dramatickém nárůstu kurzu bitcoinu, posilují ale i další kyberměny. Celková hodnota trhu s virtuálními mincemi tak ve čtvrtek vůbec poprvé v historii překonala hranici jednoho bilionu dolarů (21,3 bilionu Kč).

A právě rostoucí zájem o virtuální mince láká také počítačové piráty, jejichž cílem jsou tentokrát začínající investoři. Analytici již nyní detekují nárůst bitcoinových podvodů o desítky procent.

Hodnota trhu s kryptoměnami poprvé překonala bilion dolarů

Internet a PC

„Jedná se o takový evergreen podvodů. Detekujeme jej ve více než 20 jazykových mutacích po celém světě. Některé jazykové verze jsou povedenější, některé překlady jsou spíše strojové, nicméně vždy útočníci zneužijí jméno lokálně známé osobnosti,“ konstatoval Robert Šuman, vedoucí pražského výzkumného oddělení Esetu.

„V Česku takto například zneužívají jména Petra Kellnera, Petra Čecha, Jaromíra Jágra, Jaromíra Soukupa, dále světových inovátorů jako je Elon Musk či Bill Gates. Na Slovensku jsme zaznamenali podvod s Miroslavem Trnkou, spoluzakladatelem společnosti ESET. Útočníci rychle mění webové stránky i adresy kryptopeněženky. Pro oběti i osobnosti, jejichž jméno je takto zneužité, je velmi složité se bránit,“ podotkl Šuman.

Nevyžádané e-maily a reklamy

Podle něj se přitom uživatel se s tímto podvodem setká zpravidla formou nevyžádaných e-mailů či v rámci běžné inzerce na internetu – například na sociálních sítích. „Reklamy byly zadávané v rámci legitimních nástrojů inzertního portálu společnosti Google, mohou se tak zobrazit i na zcela nezávadných stránkách,“ uvedl bezpečnostní expert.

„Reklama zpravidla slibuje jménem nějakého milionáře pohádkové výdělky. Často argumentuje tím, že dotyčná osoba prozradila své tajemství na skrytý mikrofon nebo kameru. Uživatel tak může nabýt dojmu, že skutečně odhalil nějaký trik, který mu otevírá nové možnosti. Podvod hraje na naše emoce – ať už je to touha po penězích nebo touha odhalit nějakou konspiraci,“ popsal Šuman.

Na stránku podvodníků se uživatel dostane hned, jak na reklamu klikne. „Uživatel se zde zpravidla dočte částečně zavádějící informace o investicích do bitcoinu. Bohužel neznalý investor jen stěží odhalí, že se jedná o dezinformace. Pro zvýšení důvěryhodnosti používají stránky fingované fotografie z médií či fiktivních rozhovorů osobností,“ podotkl bezpečnostní expert.

Dnes si můžou jen trhat vlasy. Nebýt lehkovážnosti, byli by z nich miliardáři

Internet a PC

Útočníci podle něj argumentují „automatickým investičním algoritmem“ a slibují několikanásobné zhodnocení vkladů během krátké doby.

„Podvodné stránky útočníci provozují na tisícovkách domén. Domény jsou často „recyklované”, to znamená, že je zakoupena starší, opuštěná adresa. Pokud uživatel projeví zájem a klikne, dostane se do monetizační fáze. Je vyzván k registraci a vyplnění jména, e-mailu a telefonního čísla. Pokud údaje zadá, dojde k vytvoření účtu. Nyní může uživatel – oběť vložit prostředky k první investici zpravidla v hodnotě 250 až 50 000 eur,“ popisuje proces Šuman.

Útočníci tak získají nejen osobní údaje důvěřivců, ale také jejich peníze. „Získat zmíněnou úvodní investici zpět je prakticky nemožné. Útočníci často sídlí v jiném státě a komunikují v jiném jazyce,“ doplnil bezpečnostní expert.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám