Hlavní obsah

Tři muži z Mělnicka chtěli vydělat na virtuálních měnách. Přišli o miliony

– Mělník

Tři muži z Mělnicka chtěli vydělat na virtuálních měnách, ale přišli při tom o téměř sedm milionů korun. Případ nyní řeší jako možný podvod kriminalisté.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Poškození reagovali na článek, který našli na internetu. Formulářem pak zaslali osobní údaje, kopii občanského průkazu, platební karty i dalších dokumentů, uvedla v tiskové zprávě mluvčí mělnických policistů Markéta Johnová. V případě prokázání viny a odsouzení může pachateli za podvod s tak vysokou škodou hrozit až osm let vězení.

Muži prostřednictvím formuláře poskytli své dokumenty. Poté jim byla založena na jejich jméno bitcoinová peněženka. „Všichni poškození si vždy na radu neznámého nainstalovali do svého počítače program AnyDesk. Tím umožnili neznámé osobě vzdálený přístup do celého svého počítače a za přímé pomoci poškozených se začalo obchodovat,” popsala případ mluvčí. Neznámý pachatel pak pomocí vzdáleného přístupu začal peníze z běžného účtu podvedených převádět do bitcoinové peněženky.

„Poškozený viděl, jak se investice vyplácí, finanční cifry zisku se zvyšují a najednou na účtu nula. Bankovní manažer se snažil přesvědčit poškozeného, že jeho účet byl napaden, ale on umí zajistit, pokud bude mít dostatečné množství peněz na poplatky, aby byl účet odblokován a investice se na účet vrátily,” doplnila Johnová. Podle ní jednotliví podvedení muži přišli o 4,5 milionu korun, 1,7 milionu korun a půl milionu korun.

Policisté občany varují, aby do vlastních počítačů, telefonů a dalších elektronických zařízení neinstalovali žádné programy, které umožňují dálkový přístup jiným lidem. Nikomu by také neměli dávat informace pro vstup do elektronického bankovnictví, PIN k platební kartě či kopie dokladů.

Jako houby po dešti. Přibývá podvodů zaměřených na fanoušky kryptoměn

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám