Hlavní obsah

Senior chtěl zhodnotit úspory. Internetový podvodník z něj vytáhl čtvrt milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Osmašedesátiletý muž z Brněnska chtěl vyzkoušet obchodování s bitcoiny, přišel ale o více než čtvrt milionu korun. Věcí se zabývá policie. Na jejím webu to uvedl mluvčí Bohumil Malášek.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Seniorovi začaly na sklonku minulého roku chodit do e-mailové schránky oznámení o možném zajímavém zúročení vložených prostředků a snadném výdělku. Uvěřil jim. "Nezarazil jej tehdy ani požadavek na instalování obchodního robota do jeho počítače, ani vstupní poplatek na založení konta. Ten muže přišel na 250 dolarů," uvedl mluvčí.

Muži se poté elektronicky ozval údajný manažer projektu – Dominik Reed a obchodní expert na finance - Martin Sató. Oba seniorovi přes e-mail pomohli se založením účtu. Senior jim také poslal požadované dokumenty včetně údajů z platební karty.

Kdo nakoupil, vydělal desetitisíce. Kurz bitcoinu stále roste

Internet a PC

"Pak už bylo nutné vložit, podle rady finančního experta, co největší kapitál, aby obchodní výsledek byl patřičně zajímavý. Pro pohodlnější komunikaci si poškozený nechal neznámým expertem do počítače nainstalovat speciální program pro vzdálenou správu počítače. Pro podvodníka už za této situace nebylo žádným problémem v bance důchodce za použití získaných dat sjednat půjčku," uvedl mluvčí.

Šlo o více než 10 000 dolarů, tedy čtvrt milionu korun. Peníze ale "finančník" převedl do bicoinové banky a následně na další účet. "Byť se muž snažil komunikovat SMS zprávami či e-mailem, žádné odpovědi od bank i finančního experta, se dosud nedočkal," uvedl mluvčí. Muž následně věc oznámil policistům.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám