Hlavní obsah

Vyděračské e-maily zaplavily internet. Je to problém v Česku i zahraničí

Novinky, mif

Vyděračské e-maily, prostřednictvím kterých se kybernetičtí piráti snaží vystrašit své oběti a získat od nich nejčastěji peníze, doslova zaplavily internet. Před tímto nebezpečným fenoménem varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V poslední době se šíří vlny výhrůžných e-mailů, jejichž obsah se nepatrně obměňuje,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Upozornil přitom na to, že rozhodně nejde o problém, který by se týkal pouze České republiky. „Jedná se o fenomén, který se vyskytuje ve větším množství států po celém světě, v různých jazykových mutacích,“ doplnil bezpečnostní expert.

Hrají si na hackery

V jednom z aktuálně nejrozšířenějších vyděračských e-mailů se podvodníci vydávají za hackery. Podvodníci příjemcům tvrdí, že se jim podařilo do jejich zařízení nainstalovat tzv. RAT virus, který dovoluje zařízení ovládnout na dálku. Díky tomu údajně aktivovali webkameru a natočili majitele napadeného stroje, jak masturbuje při sledování lechtivého videa.

Za to, že natočené materiály nezveřejní, požadovali kyberzločinci výkupné. Žádné video ale prostřednictvím webkamery natočeno nebylo, šlo o podvod. Přesto se nachytaly desítky lidí, kteří výkupné ve výši 5500 Kč zaplatili. Za pouhý den tak kyberzločinci vydělali více než 200 tisíc korun. [celá zpráva]

Jen špička ledovce

Falešná zpráva s natočeným masturbujícím videem je nicméně podle bezpečnostních expertů pouze špičkou ledovce. Po internetu kolují i další výzvy, které nabádají uživatele k platbám. Na žádné z nich by lidé neměli reagovat a už vůbec ne podvodníkům platit.

Před Vánocemi patrně podobných phishingových zpráv, při kterých útočníci čekají na svou oběť doslova jako rybáři, ještě dramaticky přibude. Kyberzločinci totiž pravidelně využívají svátečních nákupních horeček, při kterých jsou lidé méně obezřetní.

Reklama

Výběr článků

Načítám