Hlavní obsah

Jako houby po dešti. Přibývá podvodů zaměřených na fanoušky kryptoměn

Na pozoru by se měli mít v posledních měsících fanoušci kryptoměn. Antivirová společnost Kaspersky totiž varovala, že dramaticky přibylo podvodů zaměřených na investory do kryptoměn, ale zároveň také na těžaře. Počítačoví piráti využívají toho, že s rostoucími kurzy se zvyšuje i zájem lidí o bitcoiny a další virtuální mince.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bitcoin v pondělí ráno vůbec poprvé od května překonal padesátitisícovou hranici. Konkrétně se jedna virtuální mince nabízela za 50 398 dolarů (1 098 780 Kč). Přitom ještě minulý týden ve čtvrtek byl kurz pouze 44 170 dolarů (962 990 Kč). Velmi podobně posilovaly také další kryptoměny.

Právě atraktivních kurzů si všímají v posledních měsících počítačoví piráti. Dokládají to i statistická data – od začátku roku odhalila společnost Kaspersky více než 1500 globálních podvodných nástrojů zaměřených na potenciální investory do kryptoměn nebo uživatele, kteří se zajímají o jejich těžbu.

Během letošního roku bezpečnostní experti také varovali před více než 70 000 pokusy uživatelů navštívit takovéto stránky a zabránili více než 320 tisícům potenciálních útoků.

„V poslední době roste zájem o kryptoměny a útočníci si tuto příležitost nenechají ujít. V hledáčku podvodníků se mohou ocitnout jak ti, kteří chtějí do kryptoměn investovat nebo je těžit, tak i běžní držitelé těchto prostředků,“ varoval Alexej Marčenko, vedoucí oddělení vývoje metod kontroly obsahu ve společnosti Kaspersky.

Bitcoin vystřelil nad 50 000 dolarů. Poprvé od května

Internet a PC

Jak útok probíhá?

Ten zároveň popsal, jak počítačoví piráti při svých nájezdech postupují. „Uživatelé obdrželi zprávu o prodeji exkluzivní vakcíny proti koronaviru dříve, než to bylo oficiálně naplánované. Nabídka ale byla určena pouze pro držitele bitcoinu. Tento typ podvodu byl obzvlášť rozšířený v době, když se vakcíny teprve dostávaly na trh. Uživatel poté navštívil stránku, kde byl uveden kontakt sloužící k předobjednávce vakcíny. Pak už jen zbývalo převést určitou částku v bitcoinech na daný účet. Žádná vakcína samozřejmě nikdy nedorazila,“ konstatoval Marčenko.

Bezpečnostní experti zachytili i další podvody – vytváření falešných webových stránek kryptoměnových burz, zasílání zpráv o falešném prodeji grafických karet a dalšího vybavení pro těžbu kryptoměn či například vytváření phishingových stránek, které slouží ke krádeži soukromých klíčů ke kryptopeněženkám.

Podvodníci vydělávají na příznivcích kryptoměn. Jak se bránit?

Bezpečnost

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám