Hlavní obsah

Nejde o technické posouzení, ale o politiku. Kaspersky se brání kritice Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) varoval minulý týden před používáním antivirových a dalších programů ruské společnosti Kaspersky. Ta se ale brání, že kritika není oprávněná – údajně jde pouze o politiku, a nikoliv o technické posouzení produktů.

Foto: archív společnosti Kaspersky

Ilustrační foto

Článek

„Kaspersky je soukromá globální společnost zabývající se kybernetickou bezpečností a jako soukromá společnost Kaspersky nemá žádné vazby na ruskou ani jinou vládu,“ zdůraznili zástupci antivirové společnosti v oficiálním prohlášení.

Připomněli přitom, že již v roce 2018 kvůli obavám z napojení na ruskou vládu podnik přemístil svou infrastrukturu pro zpracování dat do Švýcarska. „Škodlivé a podezřelé soubory jsou dobrovolně sdíleny uživateli produktů Kaspersky, v Německu zpracovávány ve dvou datových centrech v Curychu, která poskytují prvotřídní zařízení v souladu s průmyslovými standardy pro zajištění nejvyšší úrovně zabezpečení,“ stojí v prohlášení antivirové společnosti.

„Kromě našich zařízení pro zpracování dat souvisejících s kybernetickými hrozbami ve Švýcarsku lze statistiky poskytnuté uživateli společnosti Kaspersky zpracovávat ve službách Kaspersky Security Network umístěných v různých zemích světa, včetně Kanady a Německa,“ doplnili zástupci podniku.

Nepoužívejte ruský antivirus Kaspersky, doporučilo Německo

Software

Německý úřad nicméně minulý týden poukázal na to, že antivirové a další služby této společnosti mají rozsáhlá systémová oprávnění a zároveň udržují neustálé spojení se servery výrobců, proto je zásadní vzájemná důvěra a spolehlivost. V současné situaci, kdy Rusko napadlo Ukrajinu a kdy od Moskvy hrozí státům NATO a EU vojenská a zpravodajská rizika, je podle BSI nutné o důvěře v software společnosti Kaspersky pochybovat.

„BSI doporučuje nahradit programy společnosti Kaspersky na ochranu před počítačovými viry jinými produkty. Ruský výrobce softwaru může sám podnikat útočné akce, může k nim být nucen proti své vůli nebo může být sám bez svého vědomí obětí kybernetické operace, případně se stát nástrojem útoku proti svým zákazníkům,” uvedl spolkový úřad.

To ale Kaspersky odmítá. „Domníváme se, že toto rozhodnutí není založeno na technickém posouzení produktů Kaspersky – které jsme neustále obhajovali v BSI a v celé Evropě – ale spíše na politickém základě. Chceme ujistit naše partnery a zákazníky o kvalitě a integritě našich produktů a budeme spolupracovat s BSI na tom, jak řešit obavy BSI nebo jiných regulačních orgánů,“ doplnili zástupci antivirové společnosti.

Nástroj špionáže, tvrdí izraelská zpravodajská služba

Izraelská zpravodajská služba uvedla již v roce 2017, že objevila ruské vládní hackery používající antivirový software Kaspersky k odcizení tajných materiálů americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Kvůli tomu se tehdy americká administrativa rozhodla smazat tento antivirus ze všech vládních počítačů.

Světové špičky v oblasti kybernetické bezpečnosti nejsou jednotné v názoru, zda se ruské tajné služby zmocnily softwaru Kaspersky, aniž by o tom firma věděla, zda je spoluviníkem samotný podnik, nebo některý z jeho zaměstnanců.

Ruská společnost už dříve několikrát popřela, že má vazby na jakoukoliv vládu. Tvrdila také, že nikdy žádné vládě nepomůže s kybernetickou špionáží. Firma ale podle Reuters v minulosti připustila, že spolupracovala s ruskou tajnou službou FSB. Zakladatel a ředitel podniku Jevgenij Kasperskij navštěvoval školu KGB.

USA vyškrtly ruskou firmu Kaspersky ze seznamu dodavatelů pro vládu

Ekonomika

Reklama

Související články

IT armáda o síle přes 300 tisíc lidí

Někteří z nich jsou ještě studenti, další mají běžná zaměstnání. Od války na Ukrajině je někdy dělí i tisíce kilometrů, přesto se ze svých domovů zapojili do...

Výběr článků

Načítám