Hlavní obsah

Falešní novináři se nevzdávají. Zákon o finančním zabezpečení je podvrh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připomíná to boj s větrnými mlýny, který je předem prohraný. Sotva je jedna podvodná doména zablokována, falešní novináři už šíří další. Internet tak v posledních měsících zaplavují falešné články, které zneužívají vzhled a logo zpravodajského serveru Novinky.cz. Hojně se šíří například smyšlená zpráva o zákonu, který má finančně zabezpečit Čechy. Podvodníci se přitom zastřešují prezidentem Petrem Pavlem.

Foto: Novinky

Nejnovější článek, ve kterém falešní novináři lákají na investice.

Článek

Důvod, proč kyberšmejdi používají vzhled a logo zpravodajského serveru Novinky.cz, je vcelku prostý. Snaží se tak vzbudit u lidí pocit důvěry velkého média, načež jim naservírují „zaručené investiční rady“.

Design serveru Novinky.cz je imitován vcelku zdařile, což může i jinak ostražité uživatele zmást. Pozornější čtenáři si však mohou všimnout, že v adresním řádku internetového prohlížeče je úplně jiná doména nebo že odkazy na jednotlivé rubriky v záhlaví podvodné zprávy vůbec nefungují.

Investičních podvodů dramaticky přibylo

Bezpečnost

Je tedy zřejmé, že jde o jednoúčelově vytvořenou stránku, která má za úkol důvěřivce navnadit, a právě značka Novinek má přispět k tomu, aby zpráva působila důvěryhodně.

Důvěryhodnost se snaží kyberzločinci zvýšit i připojením falešné diskuze s hromadou spokojených zákazníků, kteří již z nového zákona profitují.

„Státní rozpočet sponzoroval ČEZ, České energetické závody, více než 771 miliony korun. Každý občan tak dostal možnost stát se spolumajitelem státního podniku, který se zavazuje vyplácet nemalé dividendy ze své obchodní činnosti,“ tvrdí podvodníci ve smyšleném článku, podle kterého prezident Pavel přijal první zákon o zajištění finančního zabezpečení občanů.

Foto: Novinky

V podvodném článku se snaží kyberzločinci nalákat uživatele na „jednoduchý způsob, jak generovat příjem“.

Blokace není snadná

Totožná stránka se smyšleným článkem se zobrazuje na různých zahraničních internetových doménách. Na podvodné odkazy můžete narazit dokonce i na Facebooku, ve vyhledávání Googlu či na YouTubu. Kyberšmejdi si jejich propagaci jednoduše zaplatí jako reklamu.

Využívají přitom toho, že tyto internetové platformy působí po celém světě. Reklamu si tak zakoupí někde v zahraničí, kde českému textu nikdo nerozumí, a nemůže tedy snadno odhalit, že se jedná o phishingový podvod.

Kvůli tomu, že se neustále mění internetové domény, na kterých jsou podvodné články umístěny, zpravidla nepomáhá ani nahlašování falešných reklam poskytovatelům služeb. Totožná reklama se jednoduše objeví znovu, akorát na jiných internetových stránkách.

Anketa

Setkali jste se už na internetu s podvodným článkem, který imitoval vzhled serveru Novinky.cz?
Ano, opakovaně.
33,7 %
Ano, ale zatím jen jednou.
2,7 %
Doposud ne.
63,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2652 čtenářů.

Řešením je samozřejmě blokace podvodných domén, ale ty přibývají zpravidla rychlejším tempem, než jsou zakazovány. Podvodníci mohou relativně snadno zřídit klidně i stovky podvodných domén každý den. To je hlavní důvod, proč se falešné internetové stránky s investičními radami šíří internetem jako lavina.

Vzhledem k tomu, kolik úsilí a peněz na tvorbu a propagaci podvodných stránek neustále věnují, je patrné, že se jim podvody vyplácejí – tedy že jim někteří důvěřivci skutečně sedají na lep.

Foto: Novinky

Aby podvodníci dodali článku váhu, přikládají i falešnou diskuzi se spokojenými uživateli.

Pavla zneužívají opakovaně

V případě článku, ve kterém podvodníci zneužívají postavu prezidenta Petra Pavla, jde tedy samozřejmě o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to nicméně poměrně propracovaný, protože všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web, který imituje vzhled stránek ČEZ.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí je přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Uživatelé by neměli v žádném případě své osobní informace do registračního formuláře vyplňovat. Pokud tak učiní, měli by se vyvarovat následné komunikace se správcem platformy a odesílání jakýchkoli finančních prostředků.

Pavla nezneužívají podvodníci ve svých kampaních poprvé, prezidentská kancelář se od podobné reklamy distancovala již v srpnu. „V souvislosti s opětovným výskytem klamavé a podvodné reklamy lákající na zhodnocení peněz a zneužívající fotografii prezidenta Petra Pavla a logo skupiny ČEZ varujeme před podvodníky a vybízíme všechny ke zvýšené opatrnosti. Prezident republiky Petr Pavel a Kancelář prezidenta republiky důrazně odmítají jakékoliv spojení s touto podvodnou aktivitou,“ uvedl Hrad v prohlášení.

Od podvodné reklamy se už dříve distancoval také ČEZ.

Foto: Novinky

Odkaz ze článku vede na falešné stránky ČEZ.

Kraus a další

Podvodných článků je na síti pochopitelně ještě daleko více. Kryptoměny, snadné výdělky či zázračné léky – na to všechno počítačoví piráti lákají. V minulém měsíci koloval internetem falešný článek, který pojednával o tom, že kariéra Jana Krause visí na vlásku.

Až když se důvěřivci nechali zlákat fotkou slavného moderátora, naservírovali jim podvodníci zaručené investiční rady – v podstatě jako v případě prezidenta Pavla.

V galerii níže naleznete ukázky dalších podvodných článků, které se v posledních týdnech objevily na síti. Některé jsou zdařilejší, jiné kopírují pouze logo serveru Novinky.cz. Nejčastěji se podvodné články šíří jako reklama na sociálních sítích.

Kariéra Jana Krause visí na vlásku, vymýšlí si kyberšmejdi. Důvěřivce oškubou

Bezpečnost

Reklama

Související články

Kyberšmejdi rozjeli vánoční podvody naplno

Hlavní sezona je v plném proudu. Řeč tentokrát není pouze o prodejcích, kteří lákají na sváteční zboží a dárky, ale především o kyberšmejdech. Ti už naplno...

Výběr článků

Načítám