Hlavní obsah

Kariéra Jana Krause visí na vlásku, vymýšlí si kyberšmejdi. Důvěřivce oškubou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Falešné články imitující vzhled portálu Novinky.cz kolují internetem již druhým rokem. Zatím poslední zachycený podvod zneužívá jména moderátora Jana Krause a jeho kolegy z televize Prima Honzy Dědka. Jediné, o co kyberšmejdům jde, je oškubat důvěřivce.

Foto: Novinky

Ukázka podvodných webových stránek, které imitují vzhled Novinek.

Článek

Články zneužívající vzhled a logo Novinek se objevují na internetu pravidelně. Podvodníci se snaží vzbudit u lidí pocit důvěry ze známého zpravodajského serveru, načež jim naservírují „zaručené investiční rady“.

To je i případ nejnovějšího článku s bombastickým titulkem „Kariéra Jana Krause visí po jeho posledním live-vystoupení na vlásku“, který se v tomto týdnu šířil jako reklama na různých webech a sociálních sítích.

„Jan Kraus se dopustil skandálu, když omylem prozradil své finanční tajemství během živého vysílání pořadu 7 pádů Honzy Dědka. Tento ostřílený moderátor svými slovy upoutal pozornost diváků, kteří na nic nečekali. Ve výsledku musela zasáhnout Česká národní banka, která požadovala okamžité přerušení živého vysílání,“ vymýšlí si podvodníci ve falešném článku.

Foto: Novinky

Vymyšlený rozhovor Jana Krause a Honzy Dědka ve falešném článku

Nárůst o alarmujících 81 %. Podvodů v Česku dramaticky přibylo

Bezpečnost

Jak vydělat desetitisíce denně? Takto ne…

Prostřednictvím speciální aplikace měl dokázat také přímo v Show Jana Krause investovat 5900 Kč tak, že se během pár minut zhodnotil o 817 Kč na celkových 6715 Kč. Denně má být tímto způsobem možné vydělat desetitisíce korun.

Jde o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku přimět uživatele ke sdělení důvěrných informací. Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze.

Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Před tzv. vishingem opakovaně varovala i policie. Novinky.cz nemají s žádnou ze zmiňovaných phishingových kampaní nic společného.

Co je phishing a vishing?

Internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak napálit důvěřivce. Často k tomu využívají phishing – rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky.

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

V posledních letech se rozšiřuje také vishing, což je obdoba phishingu. Místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů.

Podvodníci se v tomto případě příjemcům hovorů představují jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Uživatelé by neměli v žádném případě své osobní informace do registračního formuláře vyplňovat. Pokud tak učiní, měli by se vyvarovat následné komunikace se správcem platformy a odesílání jakýchkoli finančních prostředků.

Podvodných článků je na síti pochopitelně ještě daleko více. Kryptoměny, snadné výdělky či zázračné léky – na to všechno počítačoví piráti lákají.

Některé podvodné stránky jsou zkopírovány tak zdařile, že si na první pohled nemusejí ani zkušenější uživatelé všimnout, že se jedná o podvod. Až po podrobnějším prozkoumání si lidé všimnou, že nefungují odkazy na jednotlivé rubriky a související články.

Je tedy zřejmé, že jde o jednoúčelově vytvořenou stránku, která má za úkol důvěřivce navnadit – a právě značka Novinek má přispět k tomu, aby zpráva působila důvěryhodně.

V galerii níže naleznete ukázky dalších podvodných článků, které se v posledních týdnech objevily na síti. Některé jsou zdařilejší, jiné kopírují pouze logo serveru Novinky.cz. Nejčastěji se podvodné články šíří jako reklama na sociálních sítích.

Chtěl investovat do kryptoměn. Přišel o půl milionu

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám