Hlavní obsah

Výherní zprávy i zrušené platby. Podvodů pod hlavičkou Alzy přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický nárůst kybernetických incidentů eviduje internetový obchod Alza.cz před Vánocemi. Nejde však o útoky na servery tohoto e-shopu, ale phishingové podvody cílící na zákazníky. Ty právě jméno Alzy zneužívají. Při nákupu vánočních dárků by tak měli být uživatelé velmi opatrní. V kurzu jsou nyní především podvodné výherní zprávy a oznámení o zrušených platbách.

Foto: repro Alza

Falešný e-mail od Alzy

Článek

„Aktuálně se jedná o zprávy obsahující informace o zrušení platby a vrácení peněz nebo o soutěžích a nabídkách na extrémně zlevněné produkty – například značky KitchenAid. Je pravděpodobné, že s přicházejícími Vánocemi bude počet online podvodů znatelně stoupat,“ varovali pracovníci Alzy v oficiálním prohlášení na svých stránkách, kde zároveň některé podvodné zprávy zveřejnili.

Z nich je patrné, že nejčastěji podvodníci útočí pomocí falešných e-mailů, bravurně přitom zvládnou upravit falešné zprávy tak, že vypadají jako e-maily od Alzy. Některé zprávy mají dokonce podvrženého i odesílatele zprávy, 100% jistotu tedy nemají ani ti zběhlejší jedinci, kteří jsou zvyklí spamy rozpoznávat podle adresy v e-mailu.

Investičních podvodů dramaticky přibylo

Bezpečnost

„Oběť zpravidla přesměrují na internetovou stránku, kde ji vyzvou k zadání osobních či platebních údajů. Často také využívají logo Alzy a pod internetovými příspěvky uvádějí komentáře lidí, kteří akci údajně využili. Odcizená data poté podvodníci zneužívají třeba k vytváření drahých objednávek na Alze na náklady oběti,“ varovala Pavla Vrbková z Alzy.

Podle ní Alza letos řešila již stovky podobných podvodů. Lze očekávat, že před Vánocemi bude podobných podvodných zpráv nejvíce. A je úplně jedno, zda se bavíme o falešných soutěžích, zprávách s nedoručenou zásilkou, či zrušenou platbou.

Podvody i na bazarech

Na bazarových tržištích se v poslední době začaly objevovat také falešné inzeráty, ve kterých vykutálení podvodníci chtějí od důvěřivců zaplatit zálohu nebo celou částku na účet Alzy. Tváří se přitom, že jsou zástupci tohoto e-shopu.

Ve skutečnosti jim však podstrčí platební údaje k uhrazení své objednávky, kterou si na Alze vytvořili. Pokud jim důvěřivci sednou na lep, nejenže zboží nedostanou, ale ještě přijdou o vložené peníze.

„Od všech těchto klamavých praktik se jako firma distancujeme a důrazně před nimi varujeme. Alza komunikuje pouze skrze své oficiální kanály, jako je web, mobilní aplikace nebo ověřené účty na sociálních sítích,“ doplnila Vrbková.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Česká spořitelna spojuje bankovní aplikace. Kyberšmejdi se toho snaží využít

Bezpečnost

Reklama

Související články

Smishing terorizuje uživatele v Česku

Na podvodné odkazy jsme si již dávno zvykli v nevyžádaných e-mailech, stále častěji se ale šíří také prostřednictvím SMS zpráv. Obzvláště před Vánocemi jede...

Výběr článků

Načítám