Hlavní obsah

DDoS útoků zaměřených na cíle v Česku citelně přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadprůměrný počet a intenzitu útoků typu DDoS (Distributed Denial of Service) na české firmy hlásí za uplynulý měsíc bezpečnostní experti. V praxi to znamená, že roste nejen množství cílených kybernetických nájezdů, ale také délka jejich trvání. Vyplývá to z pravidelné měsíční analýzy statistik provozu služeb FlowGuard české společnosti ComSource, která se zaměřuje na kyberbezpečnost a síťovou infrastrukturu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Na všeobecně vyšší počet útoků jsme si již de facto zvykli. Útočníci ale hledají stále nové způsoby, jak udělat útoky intenzivnější,“ prohlásil Jaroslav Cihelka, expert na kybernetickou bezpečnost a spolumajitel společnosti ComSource.

Zdůraznil, že v poslední době vidíme tři hlavní trendy. „Prvním je využívání méně obvyklých internetových protokolů, které nejsou tak dobře zabezpečené. Druhým je prodloužení doby trvání útoků. Ty obvykle trvají minuty, maximálně hodiny – nyní se ale objevují i extrémní útoky trvající několik dní v kuse,“ konstatoval Cihelka.

„Třetím, nejnovějším trendem je útočení na větší počet IP adres najednou, typicky i na celé subnety. Doposud přitom bylo obvyklé, že se útočilo na jednu adresu. Proti těmto typům útoků tak nestačí blokovat jednu IP adresu, což byl dříve při DDoS útocích obvyklý postup, jak situaci řešit,“ podotkl bezpečnostní expert.

Hackeři rekrutují i nezkušené. Vydělávají miliony

Bezpečnost

Analýza statistik provozu služeb FlowGuard navíc dokládá, že v poslední době roste i podíl útoků na tzv. aplikační vrstvě. „To útočníkům umožňuje efektivně zvýšit dopad útoků a servery provozující služby jednodušeji zahltit i menší intenzitou síťového provozu. Všechny nové trendy ukazují na nutnost zabezpečení nových míst v rámci firemní IT infrastruktury,“ uvedl Cihelka.

V prosinci byly na Česko vedeny DDoS útoky z více než 200 zemí, tedy prakticky z celého světa. „Nejvíce útoků bylo stejně jako v předcházejícím měsíci z Asie. Žebříčku intenzity útoků ale kralovala Evropa. Z pohledu zemí bylo nejvíce útoků z Číny, Ruska a Indonésie, nejintenzivnější útoky pak směřovaly z Německa, USA a Ruska. Celkový objem odfiltrovaného škodlivého provozu v prosinci zůstal na srovnatelné úrovni jako v předchozím měsíci, kdy ale několikanásobně narostl,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Masivní DDoS útoky pokračují. Vodafone řeší o 200 % více kybernetických nájezdů

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám