Hlavní obsah

20 nejhloupějších hesel, která Češi používají na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti neustále kladou lidem na srdce, jak důležité je používat bezpečná hesla. Jak je ale patrné z nejnovějších dat webové služby NordPass, Češi si přesto s tvorbou bezpečných hesel příliš hlavu nelámou. Tím nejrozšířenějším v letošním roce je totiž admin, což bývá často defaultně přednastavené heslo přímo od výrobce u nejrůznějších zařízení.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

NordPass je webová služba, která slouží k bezpečnému ukládání hesel, přístupových klíčů, ale také platebních karet apod. Firma již pátým rokem sestavuje žebříček nejpoužívanějších hesel, který navíc rozřazuje i podle jednotlivých zemí.

Seznam hesel byl sestaven ve spolupráci s nezávislými výzkumníky, kteří se specializují na výzkum kybernetických bezpečnostních incidentů. Vyhodnotili 4,3TB databázi získanou z různých veřejně dostupných zdrojů, včetně těch na dark webu.

Kromě toho výzkumníci třetích stran analyzovali další databázi hesel o velikosti 6,6 TB. Ta byla ukradena různými malwarovými zloději, jako jsou Redline, Vidar, Taurus, Raccoon, Azorult a Cryptbot. Záznamy malwaru obsahují nejen hesla, ale také zdrojové webové stránky. Výzkumníci roztřídili nejoblíbenější hesla podle typu platformy a podělili se o statisticky shrnutá zjištění se společností NordPass.

Nejlepší zabezpečení? Inspirujte se hesly, která vymyslela umělá inteligence

Bezpečnost

Globálně vede heslo 123456

Zatímco v globálním měřítku podle oficiálních údajů lidé nejčastěji používají k zabezpečení svých účtů číselnou kombinaci 123456, v Česku vede již zmiňované heslo admin. Postupné řadě 123456 patří v naší domovině až druhá příčka.

„Uživatelé internetu mají rádi hesla spojená se jmény. Například hesla jako ‚bara1234‘, ‚martin13‘ a ‚brigita21‘ se letos v Česku objevila mezi 20 nejoblíbenějšími, stejně jako ‚antonio‘ v Chile nebo ‚Richard01‘ ve Spojených arabských emirátech,“ podotkl Tomas Smalakys, technologický ředitel NordPassu.

Je přitom nutné zmínit, že statistiky jsou sestavovány pochopitelně anonymně, nikdo tedy zveřejněná data nemůže snadno zneužít. Statistiky nejhloupějších hesel kyberbezpečnostní společnosti pravidelně vystavují kvůli tomu, aby běžné uživatele upozornily, že by je neměli používat.

Hned 200 nejpoužívanějších hesel v globálním měřítku naleznete na stránkách NordPassu, kde se dají přehledně roztřídit i podle jednotlivých zemí, které vás budou zajímat. V tabulce níže naleznete 20 nejvíce používaných hesel v České republice.

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že používat některá z 20 nejrozšířenějších rozhodně není moudré:

20 nejčastějších hesel v Česku
1. admin
2. 123456
3. 123456789
4. Heslo1234
5. user
6. bara1234
7. maminka123
8. *AB12CD34
9. 12345
10. heslo
11. 000xxx000
12. 123456678
13. Aa123456
14. president
15. martin13
16. Pokus123
17. maminka
18. heslo4606
19. martin
20. brigita21

Jak má vypadat správné heslo?

O bezpečnosti hesla rozhoduje i jeho délka. Speciální programy hackerského podsvětí dokážou čtyřmístné heslo složené z číslic od nuly do devítky prolomit za pár sekund. Podle NordPassu lze až 70 % hesel z letošního celosvětového seznamu prolomit za méně než jednu sekundu.

Výkon dvoujádrových a čtyřjádrových procesorů totiž dovolí za jednu sekundu prověřit na běžné počítačové sestavě až 100 možných kombinací.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako například „heslo”) nebo pouhou posloupností číslic.

Vhodné je také pro jednotlivé webové služby používat různá hesla. Díky tomu se při úniku databáze jedné konkrétní služby nestane, že budou ohroženy i vaše další účty.

Anketa

Dostal se v minulosti někdo neoprávněně na některý z vašich internetových účtů?
Ano, bohužel opakovaně.
5 %
Ano, ale jenom jednou.
13,6 %
Naštěstí zatím ne.
81,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13188 čtenářů.

Viry kradoucí hesla terorizují české uživatele

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám