Hlavní obsah

10 škodlivých kódů, které ohrožují zařízení s Androidem nejčastěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andreed, Spy.SpinOk či Agent.CZB. To jsou jména škodlivých kódů, se kterými se mohli majitelé chytrých telefonů a počítačových tabletů s Androidem setkat nejčastěji. Na sítích číhá na tato zařízení daleko více hrozeb, před těmito deseti by se měli mít uživatelé na pozoru.

Foto: Reuters

Maskot operačního systému Google Android

Článek

Podle pravidelné statistiky antivirové společnosti Eset byl v říjnu tím vůbec nejrozšířenějším mobilním virem adware Andreed, před kterým Novinky.cz varovaly již dříve.

Jeho podíl mezi ostatními hrozbami v uplynulém měsíci činil 15,98 %. To je s velkou převahou více než v případě dalších hrozeb, které mají zpravidla jen jednotky procent.

„Dlouhodobě v jeho případě pozorujeme, že ho útočníci šíří primárně přes různé verze her, které nabízejí v obchodech třetích stran, a to za výhodných podmínek nebo zcela zdarma. V říjnu se jednalo například o hry Tasty Planet Forever, Geometry Jump nebo My Singing Monsters Composer,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Česká spořitelna spojuje bankovní aplikace. Kyberšmejdi se toho snaží využít

Bezpečnost

Agresivní reklama

Adware jako typ kybernetického rizika zobrazuje množství agresivních reklamních oken, má negativní vliv na výkon a výdrž zařízení a v konečném důsledku může uživateli zobrazit odkaz na nebezpečné webové stránky.

Druhá nejrozšířenější hrozba má prakticky třikrát menší podíl než Andreed, škodlivý kód Spy.SpinOk má podíl pouze 5,42 %. Jde o nezvaného návštěvníka, který má funkce spywaru – potají sleduje aktivitu uživatele na napadeném zařízení a krade přihlašovací údaje.

Tento nezvaný návštěvník se kromě her objevil také v upravených aplikacích pro stahování hudby a videí z internetu nebo v aplikacích pro přenos souborů.

Trojlístek nejrozšířenějších hrozeb uzavírá Downloader Agent.CZB, který se objevil například v upravené verzi populární hry Roblox. Jeho hlavním úkolem je otevírat zadní vrátka do systému, prostřednictvím kterých budou kyberzločinci schopni infikovat zařízení dalšími viry. Downloader Agent.CZB měl podíl 4,76 %.

Nebezpečné mobilní hry

Bezpečnostní experti varují, že právě mobilní hry jsou pro útočníky většinou spolehlivým způsobem, jak škodlivý kód nepozorovaně doručit uživatelům do jejich chytrých telefonů. „Kvůli ochranným krokům kyberbezpečnostní komunity jsou však nuceni nebezpečné verze her neustále měnit, což přispívá k tomu, že se kyberbezpečnostní situace pro platformu Android v Česku neustále proměňuje,“ varoval Jirkal.

„Jeden měsíc vidíme, že sílí detekce adwaru, v jiném měsíci ho střídá jiný typ malwaru. A ačkoli pozorujeme, že vážných typů malwaru pomalu ubývá, pravděpodobně nezmizí nikdy. Útočníci do svých strategií neustále investují a obměňují je, využívají roční období, svátky, studují chování uživatelů. Uživatelé by tak rizika pro chytré telefony neměli podceňovat, naopak by měli zůstávat informovaní o aktuálních hrozbách. Pokud mají děti, které už také vlastní chytrý telefon, je namístě jim vysvětlit základní pravidla bezpečného digitálního života. Útočníci totiž prostřednictvím her cílí i na ně,“ poradil bezpečnostní expert.

Přehled těch nejrozšířenějších hrozeb v České republice pro platformu Android za uplynulý měsíc naleznete v tabulce níže.

TOP 10 kybernetických hrozeb v ČR pro Android – říjen 2023:
1.Android/Andreed trojan (15,98 %)
2.Android/Spy.SpinOk trojan (5,42 %)
3.Android/Agent.CZB trojan (4,76 %)
4.Android/Agent.ELC trojan (4,49 %)
5.Android/Hiddad.SJ trojan (4,49 %)
6.Android/Agent.ELP trojan (4,36 %)
7.Android/Hiddad.AYE trojan (3,70 %)
8.Android/Hiddad.AYF trojan (2,91 %)
9.Android/FakeApp.XS trojan (2,91 %)
10.Android/TrojanDropper.Agent.GKW trojan (2,38 %)

Schránky před Vánocemi zaplavily podvodné e-maily. Obsahují viry

Vánoce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám