Hlavní obsah

Andreed oslabuje, ale stále jde o nejrozšířenější hrozbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na platformě Android, kterou využívají chytré telefony i počítačové tablety, je dlouhodobě nejrozšířenější hrozbou Andreed. Jinak tomu nebylo podle antivirové společnosti Eset ani v minulém měsíci, byť podíl tohoto adwaru mezi ostatními škodlivými kódy klesá.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Adware Andreed byl během letních prázdnin v útlumu, v červenci dosahoval podílu 13,69 % a v srpnu pak dokonce jen 11,41 %. V obou měsících mu tak ve virových statistikách patřila až druhá příčka.

V září však tento nezvaný návštěvník vystřelil až na 17,35 %, což mu zajistilo suverénně první místo. Ostatní škodlivé kódy totiž měly podíl jen v jednotkách procent.

Bezpečnostní experti se tak obávali, že tento záškodník nabere před Vánocemi ještě více na síle a bude představovat pro uživatele větší nebezpečí. To se nakonec nepotvrdilo, neboť podíl tohoto adwaru klesl v říjnu na 15,98 %.

Andreed a Spy.SpinOk. 10 virů, které útočí na Android nejčastěji

Bezpečnost

Falešné verze her

Stále však jde o nejrozšířenější hrozbu současnosti pro operační systém Android. „Nejčastěji jsme v říjnu na platformě Android opět detekovali adware Andreed. Dlouhodobě v jeho případě pozorujeme, že ho útočníci šíří primárně přes různé verze her, které nabízejí v obchodech třetích stran, a to za výhodných podmínek nebo zcela zdarma. V říjnu se jednalo například o hry Tasty Planet Forever, Geometry Jump nebo My Singing Monsters Composer,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

„S větším počtem falešných her jsme se naposledy setkávali v letošním létě. Je tak pravděpodobné, že s blížícím se koncem roku a s tím souvisejícími prázdninami a nákupy technologií pod stromeček budou útočníci opět cílit na širokou veřejnost včetně dětských uživatelů, kteří patří již v nízkém věku také mezi fanoušky mobilních her,“ doplnil Jirkal.

„Adware jako typ kybernetického rizika zobrazuje množství agresivních reklamních oken, má negativní vliv na výkon a výdrž zařízení a v konečném důsledku může uživateli zobrazit odkaz na nebezpečné webové stránky,“ zdůraznil dále.

Znepříjemní život

Andreed patří mezi škodlivé kódy typu adware. Útočníci se tedy prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují. Útoky adwaru nejsou tak devastující jako v případě vyděračských virů či podobně zákeřných škodlivých kódů, ale stejně dovedou používání telefonů a tabletů značně znepříjemnit.

„Adware jako typ kybernetického rizika zobrazuje množství agresivních reklamních oken, má negativní vliv na výkon a výdrž zařízení a v konečném důsledku může uživateli zobrazit odkaz na nebezpečné webové stránky,“ dodal bezpečnostní expert.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tak nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Napálí i ostražité uživatele. Spoofing je moderní zbraň kyberšmejdů

Bezpečnost

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej antivirového softwaru

Může se vám hodit na Zboží.cz: Antiviry pro Android

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám