Hlavní obsah

Na těchto 5 virů by si měli dát uživatelé počítačů od Applu pozor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škodlivý adware Pirrit zůstává už několikátý měsíc za sebou tím nejrozšířenějším škodlivým kódem pro platformu macOS v Česku a na Slovensku. Uživatelé počítačů od Applu by se však měli mít na pozoru i před dalšími viry.

Foto: archiv výrobce

Ilustrační foto

Článek

Na operační systém macOS se nezaměřují kyberzločinci tak často jako na platformu Windows. Majitelé počítačů od Applu tak mohou mylně nabýt dojmu, že jsou jejich miláčci s logem nakousnutého jablka neprůstřelní.

Hackeři se však o macOS nezajímají tak často, protože má mnohem menší podíl na trhu než Windows. Pokud zaútočí na stroje se systémem od Microsoftu, mají daleko větší šanci, že se jim podaří zasáhnout více obětí.

Jediný virus stojí za každým pátým útokem na počítače od Applu

Bezpečnost

Falešné verze aplikací

V rámci operačního systému macOS se škodlivé kódy nejčastěji šíří prostřednictvím falešných verzí aplikací, které je možné stahovat z neoficiálních zdrojů. Touto cestou se šířil také adware Pirrit, který měl v říjnu mezi ostatními hrozbami podíl 20,6 %. To jinými slovy znamená, že stál za každým pátým zachyceným útokem.

V uplynulém měsíci se uživatelé mohli setkat například s napodobeninami aplikací známé platformy pro sdílení videí YouTube. „Detekce adwaru Pirrit v říjnu nepřekročily hranici počtu detekcí ze září, objevily se nicméně nové napodobeniny aplikací, které adware využívá ke svému šíření,“ varoval Jiří Kropáč, vedoucí brněnské virové laboratoře Esetu.

„Podobná strategie se v říjnu potvrdila také v případě dalšího nejčastěji detekovaného škodlivého kódu, Downloaderu.Adload. Oba zástupce škodlivého kódu jsme objevili v aplikacích ListenToYouTube a Youtube mp3 converter. Útočníci tak zacílili na fanoušky této platformy a nabízeli jim falešné aplikace lákající na reklamami nerušené přehrávání videí a hudby anebo stahování videí ve formátu mp3. V obou případech samozřejmě tyto aplikace nefungovaly tak, jak měly, a stahovaly do počítače další adware a nežádoucí obsah,“ podotkl Kropáč.

Mezi nežádoucími aplikacemi byly například Mackeeper nebo YouTubeDownloader.

Anketa

Už jste se na počítači od Applu setkali s nějakým škodlivým kódem?
Ano, opakovaně.
2,8 %
Ano, ale pouze jednou.
7,4 %
Zatím ještě ne.
72,2 %
Žádný počítač od Applu nepoužívám.
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Snaha ušetřit se může pěkně vymstít

„Uživatelé mohou hledat aplikace a programy mimo oficiální obchody v domnění, že ušetří nebo že program pořídí za výhodnou cenu. Právě tak na ně útočníci cílí – známé aplikace nabízejí zdarma, pokud jsou jejich legitimní verze zpoplatněné, nebo ve výhodných balíčcích s jiným softwarem. V konečném důsledku se však s ohledem na jejich bezpečnost daleko více vyplatí, když budou aplikace stahovat výhradně z oficiálního obchodu společnosti Apple, tedy App Storu,“ doplnil bezpečnostní expert.

Škodlivé kódy z rodiny adwaru uživatele obtěžují zobrazováním nadměrného množství reklamy. Řada lidí proto nepovažuje tyto škodlivé kódy za skutečnou kybernetickou hrozbu, jakou představují například trojské koně či vyděračské viry.

Downloadery, jako je například Adload, jsou ještě nebezpečnější. Otevírají totiž zadní vrátka do systému, kterými mohou útočníci do napadeného stroje propašovat další škodlivé kódy.

V tabulce níže naleznete přehled kybernetických hrozeb, se kterými se uživatelé operačního systému macOS setkávali v uplynulém měsíci v Česku a na Slovensku nejčastěji.

TOP 5 kybernetických hrozeb v Česku a na Slovensku pro macOS – říjen 2023:
1.OSX/Adware.Pirrit (20,6 %)
2.OSX/TrojanDownloader.Adload (7,9 %)
3.OSX/Adware.MaxOfferDeal (2,4 %)
4.OSX/Adware.Bundlore (1,2 %)
5.OSX/Riskware.Gost (0,8 %)

20 nejhloupějších hesel, která Češi používají na internetu

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám